Otkriveno prvo svedočanstvo o vulkanskoj kupi na Marsu nastaloj prskanjem

D. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživač sa Univerziteta Ajdaho identifikovao je vulkanski krater na Marsu kao potencijalnu vulkansku kupu nastalu prskanjem i uporedio ga sa kupom formiranom tokom erupcije vulkana Fagradalsfjal na Islandu 2021. godine.

Foto: Wikipedia/G.E. Ulrich, USGS. Cropping by Hike395

Putem detaljnog motfološkog ispitivanja i balističkog modeliranja, Jan Flin je otkrio da marsovska vulkanska odlika uveliko podseća na vulkanske kupe nastale prskanjem na Zemlji.

Vulkanske kupe nastale prskanjem formiraju se kad vrele mase leteće lave padaju na površinu tokom eksplozivnih vulkanskih erupcija, naročito tokom postojanih izbacivanja lave.

One su uobičajene na Zemlji – uključujući Ajdaho, naročito Mesečeve kratere – i dugo se smatra da postoje i na Marsu. Međutim, dosad nije bilo jakih dokaza.

Sličnost između marsovskih i islandskih kupa sugeriše da se dinamika erupcije na Islandu, tokom poslednjih nekoliko godina, takođe desila na Marsu. To je zanimljivo jer povećava opseg vrsta vulkanskih erupcija mogućih na Marsu.

Ovo otkriće nam može dati uvide o tome kako su se vulkanske erupcije desile na Marsu, naročito u pogledu gasova u magmi i uslova u okolini kad se erupcija desila.

Takođe predstavlja dalju potvrdu da su erupcije vulkana na Islandu – i u Ajdahu – poput erupcija vulkana na Marsu pre više miliona godina.

„Uzbuđeni smo jer ovo otkriće popunjava opservacioni jaz u marsovskoj vulkanologiji i daje osnovu za buduća istraživanja odlika prskanja na Marsu“, kaže Flin.

(Telegraf Nauka/Phys.org)