Tajanstveni objekat leti toliko brzo da bi mogao da pobegne iz Mlečnog puta: Naučnici ne znaju o čemu je reč

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog male mase naučnici nisu još sigurni da li je reč o crvenoj zvezdi veoma male mase ili smeđem patuljku

Foto: Tanjug/AP

Objekat koji su otkrili građani naučnici kreće se toliko brzo kroz galaksiju Mlečni put da bi moglo da pobegne od gravitacione sile i stigne u intergalaktički prostor. To je pokazalo novo istraživanje objavljeno u The Astrophysical Journal Letters. Međutim, naučnici još ne znaju o čemu je reč.

Tajanstveni objekat - nazvan CWISE J124909.08+362116.0 - za koji se pretpostavlja da je ili crvena zvezda veoma male mase ili smeđi patuljak, juri brzinom od 600 kilometara u sekundi. Poređenja radi, Sunce se kroz Mlečni put kreće brzinom od 200 kilometara u sekundi, piše CNN.

Ako ova otkrića budu potvrđena, biće to prva poznata zvezda veoma male mase i ekstremno velike brzine.

- Postoji mnogo više zvezda male mase nego zvezda velike mase jer formiranje zvezda favorizuje objekte manje mase, dok zvezde velike mase imaju kraći život – rekao je koautor studije Roman Gerasimov, postdoktorand na Univerzitetu Notr Dam.

Međutim, objašnjava, objekte male mase teže je primetiti jer su hladniji i manje svetli.

Hiperbrze zvezde, o čijem postojanju su teorije razvijene 1988, a koje su otkrivene 2005, veoma su retke, a to ovo otkriće čini „posebno uzbudljivim“, rekao je Gerasimov.

Dobrovoljci koji učestvuju u projektu „Svetovi iz dvorišta: Planeta 9“ primetili su zvezdu CWISE J124909.08+362116.0 ili, skraćeno, J124909.08+36 dok su tragali za hipotetičkom planetom koja se nalazi iza Neptuna.

Zbog male mase naučnici nisu još sigurni da li je reč o crvenoj zvezdi veoma male mase ili smeđem patuljku, substelarnom objektu čija je masa manja od neophodne za fuziju vodonika u helijum. Smeđi patuljci su veći od planeta, a nisu veliki kao zvezde. Građani naučnici otkrili su više od 4.000 njih, ali nijedan nije išao brzinom poput one koje su dostizale „odbegle“ hiperbrze zvezde otkrivene poslednjih decenija.

Kombinovanjem podataka sa više teleskopa, astronomi su utvrdili poziciju i brzinu objekta, koja im omogućuje da pretpostave da će u jednom trenutku izaći iz Mlečnog puta. Ali i dalje je nepoznata prava priroda objekta.

- Proračunao sam da je masa ovog objekta otprilike osam odsto mase Sunca, ovo ga smešta na donju granicu moguće stelarne mase, a moguće je da je i ispod te granice, što bi značilo da objekat nije zvezda već smeđi patuljak – rekao je Gerasimov.

Kada bi otkrili više detalja o objektu, to bi moglo da pomogne u shvatanju njegove prirode

(Telegraf Nauka / CNN)