„Jedini sam leteo u svemir, a nisam se prijavio za NASA“: Preminuo Ričard Truli

Vreme čitanja: oko 2 min.

Razumeo je da čovečanstvo i NASA imaju samo jedan put: napred, poručio je Bil Nelson

Ričard Truli... Foto: Universal images group / Profimedia

Bivši pilot, astronaut i nekadašnji šef američke svemirske agencije NASA Ričard Truli preminuo je u 86. godini, saopštila je NASA. Poslednje trenutke proveo je u svom domu u Dženesiju, u Koloradu.

- NASA je mesto kakvo je danas zahvaljujući osobinama, viziji i službi ljudi poput velikog čoveka koga smo izgubili 27. februara. Reč je o bivšem administratoru NASA, saradniku administratora i astronautu Ričardu Truliju. Tokom decenija službe Mornarici SAD, NASA i svojoj zemlji, Ričard je značajno unapredio potragu čovečanstva za nepoznatim i radio na ispunjenju nemogućeg sna – naveo je Bil Nelson, administrator NASA, u saopštenju.

Za 30 godina službe u Mornarici SAD on je bio probni pilot i avijatičar, dodao je. Imao je više od 300 sletanja na nosače aviona. Od čina zastavnika došao je do čina vice-admirala.

Ričard Truli... Foto: Universal images group / Profimedia

- Kao astronaut, Ričard je bio deo posade koja je testirala spejs šatl Enterprajz. Pilotirao je spejs šatlom Kolumbija tokom misije STS-2, prvi je pilotirao letelicom koja je ponovo otišla u orbitu, a bio je i komandant šatla Čalendžer tokom STS-8, prvog noćnog lansiranja i sletanja. Kao saradnik administratora, posle krize sa Čalendžerom, doveo je NASA do povratka u svemir. Razumeo je da čovečanstvo i NASA imaju samo jedan put: napred – rekao je Nelson.

Truli je bio jedan od astrounauta obučavanih za misiju MOL, ali kada je program otkazan, postao je deo poslednje klase odabrane tokom programa Apolo.

Ričard Truli i Gijom Bluford tokom leta Čalendžera... Foto: Astronomy NASA Space / Alamy / Alamy / Profimedia

- Nikad nisam popunio prijavu da se priključim NASA. Tako sam ja jedina osoba koja je letela u svemir, a da se nikad nije prijavila – rekao je on 2003. u intervjuu za serijal Oralna istorija NASA.

Ričard Truli rođen je 12. novembra 1937. u Fajetu, u Misisipiju. Bio je pilot, astronaut, a onda i osmi administrator NASA, od 1989. do 1992. On je bio prvi astronaut na toj funkciji.

(Telegraf Nauka)