„Međunarodna svemirska stanica je stvarna, ali se nalazi u bazenu“! Ova laž postala hit na mrežama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Instagram profil promoviše nedokazivu tvrdnju da je Zemlja ravna ploča i da su sve slike iz svemira nastale u laboratoriji NASA u Hjustonu

Printskrin: instagram/Ars Technica / NASA

„Međunarodna svemirska stanica je stvarna. Nalazi se u ovom bazenu… a ovo su šetnje svemirom“, navodi se u postu od 1. decembra na Instagram stranici flatworldlogic. Na kolažu slika vidi se fotografija nečeg što liči na deo Međunarodne svemirske stanice, a zatim slike astronauta pod vodom. Međutim, iako su slike stvarne, tj. nije reč o fotomontaži, potpis na njima je lažan.

U bazenu prikazanom na slikama ne nalazi se stanica koja već 25 godina kruži oko Zemlje, niti astronauti koji se prave da su u svemiru, već je reč o bazenu koji američka svemirska agencija NASA koristi da te astronaute priprema za ponašanje u mikrogravitaciji oko MSS. U bazenu se nalazi i replika dela svemirske stanice.

Već običnom pretragom preko slike na Guglu, postaje jasno da ova fotografija sa Instagrama nije nikakva tajna, već da je reč o slici koju su sama NASA i portal Ars Technica objavili još 2017, tj. 2013. godine. Agencija je to objavila u izveštaju o treningu posade Svemirskog centra Džonson, dok je Ars Technica objavila u tekstu „Plivanje sa ljudima iz svemira: Trening za svemirske šetnje u džinovskom bazenu NASA“ koji je potpisao Li Hačinson.

Na svim tim slikama je Laboratorija za neutralnu plovnost NASA u Hjustonu, prostor koji se koristi za treniranje astronauta, a voda u bazenu služi da bi se imitirali uslovi mikrogravitacije.

- Laboratorija za neutralnu plovnost koristi se za trening za svemirske šetnje. Astronauti skoro uvek vežbaju ovde pre nego što odu u svemir. Pod vodom imaju prava svemirska odela. Nose i tegove u tim odelima kako bi postigli neutralnu plovnost, da ne tonu ili plutaju. Nije to zaista osećaj kao u svemiru, i dalje osećaju vodu, ali je najbliže tome za trening – rekla je za USA Today Čelsi Balarte, portparol NASA.

Kako ovaj sajt navodi, podvnodna replika Međunarodne svemirske stanice nema mnoge komponente koji u svemiru postoje uključujući solarne antene, radijatore, module Kibo i Kolumbo, evropsku robotsku ruku…

Osim toga, postoji mnogo dokaza da se Međunarodna svemirska stanica nalazi u orbiti, a NASA ima i živi prenos na Jutjubu iz MSS, u kojoj ne borave samo američki, već u ovom trenutku i ruski, danski i japanski astronauti.

Instagram profil flatwolrdlogic promoviše nedokazivu i pre mnogo vekova oborenu tvrdnju da je Zemlja ravna ploča. Da bi to dokazali, imali su još jedan post iz bazena na kome su predstavili astronauta u bazenu uz natpis „Pre fotošopa“ i astronauta u bazenu uz natpis „Posle fotošopa“. Naravno, to što su položaji dva astronauta potpuno različiti nije im bilo bitno, pa čak ni vrlo uočljiva razlika – astronaut u bazenu na ruci ima italijansku, a onaj u orbiti američku zastavu. Valjda je njihova logika: šta je jedna zastavica za one koji mogu da obrišu ceo bazen.

(Telegraf Nauka)