Zlatno stvorenje koje se pojavilo u univerzitetskom kampusu u Teksasu je nova vrsta

D. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Student u univerzitetskom kampusu u Teksasu došao je do jedinstvenog otkrića – ispostavilo se da je stvorenje zlatne boje sa tamnosmeđim prugama nova vrsta zolje.

Chrysonotomyia susbelli ima dužinu od oko jedan milimetar i bogat fizički izgled.

Roze oči zauzimaju najveći deo bledožute glave, a nepotpune tamne poprečne pruge prekrivaju zlatno telo zolje. Mužjaci imaju dve takve pruge, dok ženke imaju tri.

„Zlatna boja zolje je skoro ista kao zvanična boja mog rezidencijalnog Vajs koledža“, rekao je Brendan O’Laflin, student završne godine na Univerzitetu Rajs i pronalazač nove vrste.

Reč je o šestoj vrsti u rodu Chrysonotomyia iz Severne Amerike i četvrtoj vrsti zolje koja je pronađena u kampusu Univerziteta Rajs u Hjustonu tokom proteklih sedam godina.

Ova zolja je izašla iz tumoru slične „mikrosredine“ u kojoj se razvijaju larve zolje šišarice koja živi na hrastovim listovima u kampusu.

Nova vrsta je prva iz čitavog roda za koju je potvrđeno da napada zolje iz porodice cinipida i da je povezana sa hrastovima.

Zasad se zna da Chrysonotomyia susbelli živi samo u kampusu Univerziteta Rajs, ali naučnici veruju da bi se mogla naći duž američke obale Meksičkog zaliva i širom južnih delova Sjedinjenih Država.

(Telegraf Nauka/MSN)