Verovali ili ne: I kolibriji vole da piju alkohol
Rezultati objavljeni u žurnalu Rojal sosajeti open sajens pokazali su da kolibriji radosno uzimaju šećernu vodicu sa oko jednim procentom alkohola
Kolibriji, malene ptice koje se uglavnom hrane nektarom iz cveća, vole da popiju alkohol, ali samo u malim količinama i zbog svog brzog metabolizma se ne napijaju, pokazalo je istraživanje tima naučnika sa Univerziteta Kalifornije u Berkliju, objavila je ta visokoškolska ustanova.
Hranilice za ptice u mnogim dvorištima, navode, pune su vode sa šećerom, koja fermentacijom postaje alkohol. Osim toga, isto važi i za mnogo cveća sa nektarom, koji je idealan za proizvodnju etanola. To ih je nateralo da vide kako kolibriji reaguju na alkohol, da li ga piju, koliko i da li se napijaju.
- Kolibriji unose ogromnu količinu nektara dnevno, oko 80 odsto svoje telesne težine. Većina toga je voda, ali ima i mnogo šećera. U malim koncentracijama tu postoji i etanol, ali zbog velike količine unetog nektara i ta količina etanola je velika. Možda hranilice za kolibrije, koje ljudi stavljaju u svoja dvorišta, i koje imaju šećernu vodu sa etanolom predstavljaju svojevrsni bar za one koje do njih dolete – rekao je za Berkli njuz Robert Dadli, biolog Univerziteta Kalifornije u Berkliju.
Pod njegovim vođstvom, tim studenata tokom pandemije kovida 2020. pratio je navike kolibrija i njihove posete različitim hranilicama.
- Na nutritivne izbore tokom traženja hrane mogu da utiču mnogi faktori, od veze kompozicije hrane sa stehiometrijskim balansom, makro i mikro nutrijenata i prisustvo toksina. Mnoge vrste voća i voćnih nektara privlače životinje zbog visokog sadržaja šećera i, samim tim, kalorijske koristi. Međutim, njihovo korišćenje može da dovede i do unosa etil alkohola tj. etanola, koji je potencijalni toksin u velikim dozama, ali može da bude koristan u manjim. Ugljeni hidrati u voću i nektaru mogu prirodno da se fermentišu, što dovodi do toga da prosti šećeri stvaraju etanol. Koncentracije etanola u nektaru cveća kojim se hrane ptice nije dosad ispitivan. Zbog toga smo eksperimentisali sa Aninim kolibrijima (Calypte anna) i proučavali kako oni koriste nektar sa različitim količinama etanola i kakvi su njihovi izbori između nektara sa etanolom i bez njega – navodi se u istraživanju Roberta Dadlija, biologa sa Univerziteta Kalifornije u Berkliju.
Rezultati objavljeni u žurnalu Rojal sosajeti open sajens pokazali su da kolibriji radosno uzimaju šećernu vodicu sa oko jednim procentom alkohola. Ipak, kada šećerna vodica ima dva odsto alkohola, koriste upola manju količinu.
- Kolibriji koriste istu količinu etanola, samo smanjuju volumen ako je procenat alkohola veći. To je veoma interesantno. To pokazuje da oni imaju granicu i da verovatno ne bi više od toga pili ni u prirodi. S obzirom na količinu hrane koju unose, kolibriji unose i relativno velike količine etanola, što ukazuje na to da postoji prirodna, hronična praksa unosa alkohola iz prirodnih izvora. Kolibriji brzo sagorevaju alkohol zahvaljujući svom metabolizmu, slično kao i sa običnim šećerom. Zbog toga verovatno na njih unos etanola nema efekta, tj. ne napijaju se – rekao je Dadli.
Kako navodi Berkli njuz, istraživanje je dugotrajnog projekta koji vode Dadli i njegove kolege sa Barklija Džim Megvajer (Jim McGuire) i Rouri Bui (Rauri Bowie). Oni pokušavaju da shvate ulogu alkohola u ishrani životinja, posebno u tropskim krajevima, gde se voće i šećerni nektari lako fermentišu.
Dadli je 2014. objavio knjigu „Pijani majmun, zašto pijemo i zloupotrebljavamo alkohol“ u kojoj je izneo dokaze da je ljudsko okretanje alkoholu evolucionarna adaptacija kojom se popravlja preživljavanje među primatima. - Da bismo bolje razumeli ljudsku opsesiju alkoholom, moramo da shvatimo kako na alkohol reaguju životinje – naveo je Dadli.
(Telegraf nauka/berkeley.edu)