Za istraživačke projekte 24,8 miliona evra: Fond za nauku otvorio dva programa – Ideje i Dijaspora

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fond je do sada otvorio 11 programa i podržao više od 500 projekata u kojima je učestvovalo 3.400 istraživača

Prof. dr Nenad Filipović, v.d. direktora Fonda za nauku... Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Fond za nauku Republike Srbije otvorio je sinoć dva nova programa – „Ideje 2024“ i „Dijaspora“, rekao je prof. dr Nenad Filipović, v.d. direktora Fonda. Prvi je vredan 24 miliona evra, a drugi 800.000 evra.

- Kada je reč o programu „Ideje“, tu očekujemo da prođe stotinak projekata jer je maksimalna veličina jednog projekta 300.000 evra i traju 3 godine. Drugi projekat predstavlja veze naših istraživača koji rade u inostranstvu sa istraživačima u Srbiji, vrednost po projektu je 20.000 evra i trajaće godinu dana – rekao je Filipović.

Dijaspora je veoma zainteresovana, dodaje, jer se nudi nešto konkretno.

- Nove aktivnosti su i otvaranje novih poziva, koji će biti specifični i u saradnji sa ostalim ministarstvima. Očekujemo i jedan novi program za veštačku inteligenciju od 8 miliona evra – poručio je prof. dr Filipović.

Fond je do sada otvorio 11 programa i podržao više od 500 projekata, dodao je on, u kojima je učestvovalo 3.400 istraživača sa više od 80 miliona evra.

Ministarka nauke dr Jelena Begović rekla je ovo „jedan od onih zaista lepih dana za naučnu zajednicu Srbije“.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

- U programu „Ideje“ očekuju se fantastične, hrabre ideje srpskih naučnika - i jednog dana velika potencijalna naučna otkrića. U ovaj program ćemo uložiti 24 miliona evra i očekujemo neka rešenja koja neće biti bitna samo za našu zemlju, već će napraviti prodor i na globalnom nivou. Svaka zemlja je jaka koliko njena zajednica sarađuje. Jako je bitno da sarađujemo sa našim naučnicima koji se nalaze i grade uspešne karijere van Srbije. Zato je program „Dijaspora“ jedna mogućnost da naši naučnici iz celog sveta mogu da dolaze u Srbiju jer su oni naša neverovatna snaga – rekla je ministarka.

Šef Delegacije Evropske unije Emanuele Žiofre čestitao je Fondu na pokretanju dva nova programa koji predstavljaju važan podsticaj i naglasio da Evropska unija radi „ruku pod ruku“ sa srpskom vladom, srpskim autoritetom, srpskom istraživačkom zajednicom u Srbiji na podizanju kapaciteta Srbije da razvija ekonomiju zasnovanu na znanju.

- U tom cilju već smo obezbedili kroz grantove 31,5 milion evra zajedno sa programom ubrzavanja inovacija i podsticaja rasta preduzetništva, koje će koristiti istraživački centri, instituti, naučne institucije, kompanije za podizanja istraživačkih kapaciteta - rekao je ambasador.

Žiofre je dodao da je Srbija deo evropskog istraživačkog prostora, u kojem je najveći istraživačko-razvojni program „Horizont Evropa“.

(Telegraf Nauka)