Susret poljoprivrede i savremenih tehnologija: Mejkers lab otvoren u školi „Dr Đorđe Radić“ u Kraljevu

A. I.
Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovo je i najava inovativnog programa pametne poljoprivrede, kao jednog od ključeva održive budućnosti

Foto: Promo / Miloš D. Živojinović

Poljoprivredno-hemijska škola „Dr Đorđe Radić” u Kraljevu postala je prva poljoprivredna škola u Srbiji koja je dobila Mejkers lab. Time je započeta nova era modernizacije obrazovanja u oblasti poljoprivrede.

Ovaj projekat, sproveden uz podršku Grupe za obrazovanje i ključnih partnera iz privrede, ima za cilj da transformiše način na koji mladi stiču znanja i veštine neophodne za savremeno okruženje i poslove koji se između ostalih industrija odnose i na poljoprivredu.

Otvaranje Mejkers labova u poljoprivrednim školama predstavlja veliki iskorak u obrazovanju mladih stručnjaka, a slični prostori se ove nedelje otvaraju i u školama u Baču, Žitorađi, Svilajncu i Vršcu. Mejkers labovi i njihovi programi, pružaju učenicima priliku da stiču praktična znanja i veštine u oblastima pametne poljoprivrede, održivih praksi i digitalnih tehnologija, kako bi imali što veće šanse za uspeh u ovoj, za našu zemlju tako značajnoj grani privrede.

Foto: Promo / Miloš D. Živojinović

Ovo otvaranje je označilo i najavu inovativnog programa pametne poljoprivrede, kao jednog od ključeva održive budućnosti, koji će obuhvatiti pet poljoprivrednih škola koje dobijaju Mejkers, kao i tri tehničke srednje škole i tri gimnazije širom zemlje koje ih već imaju. Tehničke škole i gimnazije u svojim dvorištima dobijaju Mejkers bašte uz potrebnu tehnologiju kako bi učili o naprednoj proizvodnji hrane sa aspekta svojih programa. Završnicu programa obeležiće timski rad, stvaranje i inoviranje đaka i nastavnika čiji rezultati će doprineti napretku učenja svake naredne generacije.

- Vodimo se time da su obrazovanje naše dece i budućnost našeg društva odgovornost svih nas. Tako su i pokretanje svakog Mejkersa i programa rezultat rada velikog broja stručnjaka, organizacija i kompanija kako bismo zajedno osigurali održivost i uspeh ove mreže podrške obrazovanju koju gradimo. Pored naših nacionalnih partnera, veliko mi je zadovoljstvo da pilotiramo ovako jedan inovativan poduhvat zahvaljujući podršci NLB Komercijalne banke koja razume koliku šansu savremena poljoprivreda predstavlja za mlade širom zemlje - istakao je Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije.

Foto: Promo / Miloš D. Živojinović

Grupa za obrazovanje, koju čine Dostignuća mladih u Srbiji, Centar za promociju nauke, Inicijativa Digitalna Srbija i Nordeus fondacija, zajedno sa svojim partnerima gradi i oprema svaki Mejkers lab savremenom opremom prilagođenom profilu i programu škole, kao i programima koje donosi đacima i nastavnicima. Tako su se pored opreme namenjene savremenoj poljoprivredi u jednoj od najstarijih škola u Srbiji našli i 3D štampač sa filamentima, mikser za kreme i kozmetičke proizvode, ranac za analizu zemljišta, sto za proizvodnju u cvećarstvu i povrtarstvu, akciona kamera…

Osnovana 1882. godine, Poljoprivredno-hemijska škola „Dr Đorđe Radić” jedna je od najstarijih škola u Srbiji specijalizovanih za poljoprivredu, prehrambenu tehnologiju i hemijsku industriju. Kroz godine, škola je iznedrila generacije stručnjaka koji su danas nosioci razvoja ovih sektora u zemlji. Uz novi Mejkers lab, škola stvara savremeno okruženje za razvoj mladih inovatora, što je još jedan korak napred u njenoj dugogodišnjoj misiji unapređenja obrazovanja.

- Od osnivanja škole i njenog prvog upravitelja dr Đorđa Radića, inače prvog doktora poljoprivrednih nauka u Srbiji, naša škola je prošla tri industrijske revolucije, a evo sada smo na pragu četvrte. Zahvaljujući svim ovim našim projektima, a pre svega projektu pametne bašte, opremljeni najnovijom tehnologijom dočekujemo i četvrtu industrijsku revoluciju. Nadamo se da će nam ovaj korak napred i sva ova oprema koju smo dobili, pomoći u realizaciji našeg novog obrazovnog profila — poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija, ali i unaprediti rad naše male bašte. Na ove načine, vezujemo proizvodnju na otvorenom i obradu podataka u Mejkers labu - objasnila je Svetlana Mladenović, direktorka škole.

Foto: Promo / Miloš D. Živojinović

Na otvaranju su učenici škole predstavili svoje projekte iz oblasti zaštite životne sredine, razvijene kroz Unicefove Upshift radionice, kao i svoje veštine u izradi kozmetičkih proizvoda, cvećarskih aranžmana i pekarskih proizvoda. Učenici poljoprivrednog smera demonstrirali su primenu pametne poljoprivrede u svakodnevnoj nastavi, čime su prikazali kako teorija može da postane praksa.

Otvaranje Mejkers laba u Kraljevu predstavlja samo početak šireg plana za unapređenje obrazovnog sistema u poljoprivrednim školama, čime se stvara osnova za razvoj budućih lidera u oblasti poljoprivrede i tehnoloških inovacija.

Pametna poljoprivreda predstavlja ključ za održivu budućnost, omogućavajući efikasniju proizvodnju hrane uz manju potrošnju resursa. Korišćenjem naprednih tehnologija kao što su IoT senzori, dronovi i veštačka inteligencija, poljoprivrednici mogu optimizovati procese, smanjiti upotrebu vode i đubriva, te se brže prilagoditi klimatskim promenama. Zato je ulaganje u obrazovanje u ovoj oblasti od suštinskog značaja — omogućava mladima da steknu potrebna znanja i veštine, pripremajući ih za rad u savremenoj poljoprivredi i doprinos održivoj proizvodnji hrane na globalnom nivou.

(Telegraf Nauka)