Uzgojila rubin u prstenu od platine: Revolucija u proizvodnji nakita

A. I.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Sofi Buns dobila je dragi gamen od „semena rubina“

Foto: Shutterstock / pixelrain

Naučnica iz Engleske uspela je da uzgoji rubin i to u prstenu od platine. Ovaj potpuno inovativan pristup, veruju oni, mogao bi da transformiše industriju nakita jer demonstrira da, u teoriji, više ne moramo da se bavimo rudarstvom zarad dobijanja velikih dragulja.

Sofi Buns, profesorka dizajna na Univerzitetu Zapadne Engleske u Bristolu (UWE Bristol), uzgojila je dragi kamen iz „semena rubina“, koji može da se proizvede od odbačenog dragog kamenja ili otpadnih materijala koji već postoje u industriji.

Ova juvelirka koja je postala naučnica provela je četiri godine razvijajući proces uzgoja otpadnih materijala u metalnim strukturama. Kako navodi, dragulji iz laboratorije su jednaki po strukturi i kvalitetu sa onima koji su iskopani.

- Ovo je potpuno inovativan i održiv proces koji bi mogao da transformiše korišćenje dragulja u nakitu. Uobičajeno je da se dragulji prvo seku i postaju još manji kako bi mogli da se iskoriste, što smanjuje njihovu vrednost. Ovaj proces omogućuje juvelirima da uzgajaju dragulje do veličine koja im je potrebna i to u metalnim strukturama. Nadam se da će ova inovacija zaustaviti uobičajeni narativ da su dragulji iz laboratorije „sintetički“ ili manje vredni od iskopanih. Ovi dragulji rastu po obrascima koje je postavila priroda, pa svaki dragulj raste drugačije – navela je Bunsova u saopštenju Univerziteta.

Kako dodaje, u teoriji sada postoji dovoljno materijala da mogu da zaustave rudarenje dragulja.

- Deleći ovo istraživanje, želim da moć bude u rukama juvelira, jer je ovu tehniku vrlo lako usvojiti. Radujem se širenju istraživanja – objasnila je Sofi Nuns.

(Telegraf Nauka / UWE Bristol)