Spektakularan beg od smrti prvi put snimljen: Ovo stvorenje izvlači se i iz utrobe predatora

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 32 progutane jegulje, njih 9 je uspelo da pobegne

Neverovatan trik jegulja – spektakularan beg od smrti i to iz utrobe predatora – prvi put je snimljen i može ga videti ceo svet. Korišćenjem rendgenske kamere naučnici su otkrili da se male japanske jegulje Anguilla japonica unazad izvlače iz stomaka mračne spavalice Odontobutis obscura nakon što ih ovaj predator proguta, a onda uspevaju da pobegnu kroz škrge.

- Ova studija je prva koja je proučila ponašanje i beg plena iz digestivnog trakta predatora. U ovom trenutku japanska jegulja je jedina vrsta koja može da pobegne iz sistema za varenje nakon što je predator proguta – rekli su za Science Alert pomorski biolozi sa Univerziteta u Nagasaki Juha Hasegava i Juuki Kavabata.

Njih dvoje i ekolog Kazuki Jokouči iz Japanske agencije za ribarstvo i obrazovanje otkrili su da jegulje imaju neobičnu strategiju bega još pre nekoliko godina. Onda su primetili da mlade jegulje izlaze kroz škrge nakon što su uhvaćene.

Aktivan beg iz digestivnog trakta predatora primećen je samo nekoliko puta i to kod beskičmenjaka poput buba koje mogu da izađu iz creva žaba nepovređene ili parazitskih crva koji mogu da pobegnu na različite načine.

Istraživači su želeli da znaju više o tome kako japanske jegulje izbegavaju varenje, pa su rešili da koriste rendgen da vide šta se dešava nakon što riba proguta jegulju.

Od 32 jegulje koje je riba progutala, njih 13 je uspelo da dođe do škrga, ali samo 9 i da pobegne.

Međutim, naučnike je posebno iznenadio način na koji one beže. Kada ih riba proguta, one se kreću unazad, prvo repom kako bi stigle do jednjaka.

- Na početku eksperimenta spekulisali smo da one idu iz usta do škrga direktno. Suprotno našim istraživanjima, zapanjili smo se kada smo videli da beže iz stomaka do škrga – rekli su istraživači.

Kako dodaju, prosečno vreme za beg je 211 sekundi inače bi ih uništio digestivni trakt.

Istraživanje o ovome objavljeno je u Current Biology.

(Telegraf Nauka / Science Alert)