Hitozan iz pečuraka smanjuje kovrdžavost kose do 50 odsto, pokazalo istraživanje

A. I.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Složeni makromolekul pomaže u stvaranju fleksibilnih veza koje podržavaju pramen po pramen

Foto: Shutterstock/progressman

Istraživači britanske kompanije Dajson otkrili su da se supstanca hitozan, koja se nalazi u ćelijskim zidovima pečuraka i koja se obično koristi u proizvodima za negu kože, može koristiti za smanjivanje kovrdžavosti i da smanjuje kovrdže za do 50 odsto.

Kompanija u svojim novim proizvodima za kovrdžavu kosu koristi hitozan iz pečurki bukovača, preneo je Gardijan.

- Složeni makromolekul pomaže u stvaranju fleksibilnih veza koje podržavaju pramen po pramen - navodi kompanija koju je 1991. godine osnovao britanski pronalazač Džejms Dajson.

Kompanija je zaradila milijarde od inovacija, uključujući usisivače bez kesa, a poslednjih godina pokušava da osvoji tržište kozmetičkih proizvoda.

(Telegraf Nauka/Tanjug)