Hitozan iz pečuraka smanjuje kovrdžavost kose do 50 odsto, pokazalo istraživanje
0
Vreme čitanja: oko 1 min.
Složeni makromolekul pomaže u stvaranju fleksibilnih veza koje podržavaju pramen po pramen
Foto: Shutterstock/progressman
Istraživači britanske kompanije Dajson otkrili su da se supstanca hitozan, koja se nalazi u ćelijskim zidovima pečuraka i koja se obično koristi u proizvodima za negu kože, može koristiti za smanjivanje kovrdžavosti i da smanjuje kovrdže za do 50 odsto.
Kompanija u svojim novim proizvodima za kovrdžavu kosu koristi hitozan iz pečurki bukovača, preneo je Gardijan.
- Složeni makromolekul pomaže u stvaranju fleksibilnih veza koje podržavaju pramen po pramen - navodi kompanija koju je 1991. godine osnovao britanski pronalazač Džejms Dajson.
Kompanija je zaradila milijarde od inovacija, uključujući usisivače bez kesa, a poslednjih godina pokušava da osvoji tržište kozmetičkih proizvoda.
(Telegraf Nauka/Tanjug)