Planiraju da ubiju do 450.000 prugastih sova: Razlog je neverovatna strategija zaštite druge vrste

Vreme čitanja: oko 2 min.

Agencija za ribu i divljač razvila je kontroverznu strategiju za očuvanje pegavih sova u naredne tri decenije, ali deo boraca za zaštitu prirode smatra to „nemarnom diverzijom“

Ugrožena pegava sova... Foto: Shutterstock / tahirsphotography

Američka Agencija za ribu i divljač (FWS) otkrila je plan za uništenje skoro pola miliona prugastih sova, piše IFLScience. Motiv za to je zaštita ugrožene vrste pegavih sova.

- Američka agencija za ribu i divljač objavila je finalne analize predloga za kontrolu prugaste sove kako bi se zaštitile severna i kalifornijska pegava sova u Vašingtonu, Oregonu i Kaliforniji od ove invazivne vrste. Prva alternativa je implementacija strategije kontrole prugaste sove, koja bi dovela do godišnjeg uklanjanja manje od polovine jednog procenta trenutne populacije tih sova – navodi se u saopštenju FWS.

Prugasta sova biće na udaru Agencije za ribu i divljač... Foto: Jon G. Fuller / Zuma Press / Profimedia

Broj severnih pegavih sova drastično opada što zbog invazivnih vrsta poput prugastih sova, što zbog smanjivanja naseljivih teritorija. Slične probleme imaju i kalifornijske pegave sove.

Agencija AP navodi da objavljena dokumenta pokazuju da postoji plan ubijanja do 450.000 prugastih sova u naredne tri decenije jer su se istoka doselile na prostore pegavih sova, koje su manje i ne mogu da se takmiče sa ovom invazivnom vrstom.

- Bez aktivne kontrole prugastih sova, severne prugaste sove će izumreti uprkos decenijama truda da se očuvaju – rekla je za AP Kesina Li, supervizor Agencije za ribu i divljač.

Kako navode, ideja ubijanja jedne vrste ptica da bi se spasila druga dovodi do oštrih sukoba među borcima za očuvanje prirode. Jedni smatraju da je to neophodna strategija, drugi da je reč o „nemarnoj diverziji“.

- Agencija za ribu i divljač se od zaštitnika divljači pretvara u progonitelja. Plan je skup, ne štiti šumsko okruženje, a i osuđen je na propast jer ne postoji načina da agencija spreči preživele sove da ponovo kolonizuju mesta gnezdišta. Svi žele da spasu pegave sove, ali strategija da se ubije pola miliona sličnih šumskih sova mora biti ukinuta jer krši pravila očuvanja bilo koje autohtone severnoameričke vrste – rekao je Vejn Pacel, šredsednik Akcije za dobrobit životinja“, u saopštenju.

Zvaničnici navode da bi ubijanje prugastih sova najverovatnije počeo sledećeg proleća, a da bi se ptice privlačile megafonima sa kojih bi se čuli pozivi sova.

Prugaste sove su iz istočnih delova Severne Amerike, ali su počele da odlaze i zapadno od Misisipija početkom 20. veka. Iako izgledaju slično kao pegave sove, veće su od njih i agresivnije. Njihova invazija je smanjila broj severnih pegavih sova za između 65 i 85 odsto između 1995. i 2017. u nekim oblastima.

Ako se ovaj plan bude sprovodio, piše IFLScience, pravo da ubijaju prugaste sove imaće samo profesionalci i vlasnici zemlje, dok javni lov neće biti dozvoljen.

(Telegraf Nauka / IFLScience / AP)