Ova hrana razara sve glavne organe ljudskog tela: Predstavlja ozbiljnu pretnju po globalno zdravlje

A. I.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock/Lightspring

Industrijske prerađevine ili ultra-prerađena hrana (UPF) šteti svim glavnim organima ljudskog tela i predstavlja ozbiljnu pretnju po globalno zdravlje, pokazuje najveći svetski pregled istraživanja objavljen u žurnalu Lancet.

UPF, koja, prema pisanju Gardijana, sve više zamenjuje svežu hranu u ishrani dece i odraslih na svim kontinentima, povezana je sa povećanim rizikom od više zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2, srčane bolesti i depresiju.

Nagli porast konzumacije industrijskih prerađevina širom sveta podstakle su korporacije usmerene ka agresivnim metodama sa ciljem da povećaju prodaju, manipulišu naučnom raspravom i spreče regulaciju, navodi istraživanje.

Serija od tri naučna rada navodi da milioni ljudi sve više konzumiraju proizvode kao što su gotova jela, žitarice, proteinske štanglice, gazirana pića i brza hrana. U SAD i Velikoj Britaniji više od polovine prosečne ishrane čine UPF proizvodi, a kod nekih, posebno mlađih i siromašnijih stanovnika, UPF čini i do 80 odsto ishrane. Pregled 104 dugoročnih studija pokazao je da 92 studije beleže povećan rizik od hroničnih bolesti i prerane smrti kod osoba koje konzumiraju UPF.

Jedan od autora studije, profesor Karlo Monteiro sa Univerziteta u Sao Paulu ističe da rezultati potvrđuju potrebu za hitnim merama.

- Prvi rad u ovoj seriji pokazuje da visoko prerađena hrana šteti svim glavnim organima. Ljudi nisu biološki prilagođeni za njihovu konzumaciju - istakao je Monteiro.

UPF proizvodi su industrijski proizvedeni, često uz veštačke arome, emulgatore i boje, uključuju gazirana pića i pakovane grickalice, vrlo su kalorični, ali siromašni hranljivim materijama, pojašnjava britanski list.

Naučnici koji nisu učestvovali u studiji uglavnom podržavaju pregled, ali pozivaju i na dalja istraživanja, upozoravajući da povezanost sa zdravstvenim problemima ne znači nužno i uzročnost.

(Telegraf Nauka/Tanjug)