Jedan potez u bivšem olimpijskom sportu je veoma opasan: Može dovesti do pojave tumora

A. I.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Upozorenje je usledilo nakon što se kod neimenovanog brejkdensera iz Danske pojavio beningni tumor

Foto: ANP / Alamy / Alamy / Profimedia

Brejkdenseri bi trebalo da izbegavaju jedan potez – okretanje na temenu – jer postoji opasnost da im se na tom delu glave pojavi beningni tumor. Na to su upozorili medicinski stručnjaci, a prenosi BBC.

Upozorenje je usledilo nakon što se kod neimenovanog brejkdensera iz Danske pojavio takav tumor, koji je morao da bude hirurški odstranjen, prenosi danas BBC.

On je vežbao pet puta nedeljno, što je uključivalo sedam minuta vrtenja na temenu, nakon čega se posle više godina stvorila izraslina zbog koje je morao da nosi šešir kako bi je prikrio, objavio je British Medical Journal.

Uprkos tome, brejkdenser je nastavio da praktikuje ovaj pokret tokom 19 godina, a izraslina na glavi se uvećala i postala bolna, tako da je morao da se obrati lekarima u Univerzitetskoj bolnici u Kopenhagenu.

Jedan od autora naučne studije, Kristijan Bastrup Sondergard, naveo je da je ovaj slučaj vrlo redak, kao i da medicinska preporuka ne znači da brejkdenseri treba potpuno da isključe vrtenje na temenu, već da, ako primete promene na vrhu glave, treba da smanje ili izbegavaju tu vrstu pokreta.

Brejkdens je na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu debitovao kao olimpijski sport, ali to neće biti na sledećim igrama u Los Anđelesu.

(Telegraf Nauka/Tanjug)