Otkriven odbrambeni mehanizam mozga protiv herpesa

T. B.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživači sa Univerziteta u Arhusu otkrili su novi mehanizam u mozgu koji sprečava ozbiljne infekcije

Foto: Shutterstock

Više od polovine globalne populacije ima hronične herpesvirusne infekcije, ali ozbiljne infekcije mozga uzrokovane herpesvirusom su izuzetno retke. Novija istraživanja, objavljena u časopisu Nature, pružaju novo objašnjenje za ovaj fenomen i otkrivaju ključni odbrambeni mehanizam koji mozak koristi da spreči ozbiljne posledice infekcije herpesvirusom, piše Neuroscience news.

Istraživači sa Univerziteta u Arhusu, predvođeni profesorom Sorenom Ris Paludanom, identifikovali su da gen TMEFF1 igra ključnu ulogu u ovom procesu. Ovaj gen proizvodi protein koji funkcioniše kao barijera za herpesvirus, sprečavajući njegov ulazak u nervne ćelije mozga. Prethodna istraživanja su pokazala da je više od 50% ljudi hronično zaraženo herpesvirusom, ali ozbiljne infekcije mozga se javljaju samo u jednom od 250.000 slučajeva.

U istraživanju su korišćene napredne tehnologije, uključujući CRISPR skrining celog genoma, i razvijeni su miševi kojima je nedostajao ključni gen. Rezultati su pokazali da miševi bez TMEFF1 nisu mogli da blokiraju herpesvirus, što je omogućilo virusu da inficira nervne ćelije.

Pored toga, istraživači su identifikovali dva pacijenta sa herpes encefalitisom, ozbiljnom upalom mozga uzrokovanom herpesvirusom, koji su imali genetski defekt u TMEFF1 genu. Ova otkrića ukazuju na to da je gen TMEFF1 presudan za prevenciju teških oblika herpesvirusne infekcije u mozgu.

Ovo otkriće može imati značajne posledice za istraživanje imuniteta mozga i njegovo učešće u prevenciji neurodegenerativnih bolesti. Postoje dokazi da infekcija herpesvirusima može biti povezana sa razvojem Alchajmerove bolesti. Profesor Paludan se nada da će ovo otkriće pomoći u razumevanju da li varijacije u ovom odbrambenom mehanizmu mogu omogućiti virusu da uđe u mozak i ubrza neurodegenerativne procese.

Ovaj rad ne samo da proširuje naše razumevanje načina na koji mozak štiti sebe od virusnih infekcija, već i otvara nove puteve za istraživanje mehanizama imuniteta mozga i njihovih potencijalnih uloga u prevenciji bolesti. Profesor Paludan naglašava da će dalja istraživanja pomoći u otkrivanju drugih nepoznatih imunoloških mehanizama u mozgu, što može imati značajan uticaj na medicinske strategije za borbu protiv neurodegenerativnih bolesti.

(Telegraf Nauka / Neuroscience news)