Novi sistem uzbune može da zaštiti tehniku na Zemlji: Razvijena precizna prognoza koronalnih eksplozija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do otkrića su došli proučavajući specifične oblasti nazvane „aktivni regioni“

Foto: NASA/GSFC/SDO / Shutterstock Editorial / Profimedia

Solarne oluje imaju potencijal da blokiraju i uništavaju tehnologiju na Zemlji i u njenoj orbiti. Zbog toga su naučnici sa Univerziteta u Aberistvitu razvili način za praćenje koronalnih eksplozija (CME) i predviđanje kada će udariti u Zemlju i pre nego što dođe do vrhunca eksplozije.

Do otkrića su došli proučavajući specifične oblasti Sunca nazvane „aktivni regioni“, koji imaju jako magnetno polje i gde dolazi do koronalnih eksplozija, saopštilo je Kraljevsko astrnomsko društvo iz Velike Britanije, a prenosi EurekAlert!

Ključni aspekt koji su pratili bila je kritična visina „aktivnih regiona“, što je visina na kojoj magnetno polje postaje nestabilno i može dovesti do CME.

- Merenjem kako se jačina magnetnog polja smanjuje s visinom, možemo da utvrdimo tu kritičnu visinu. Ti podaci onda mogu da se koriste sa geometrijskim modelima za praćenje prave brzine eksplozija u tri dimenzije, a ne samo dve, što je ključno za precino predviđanje. Naša otkrića otkrila su jaku vezu između kritične visine na mestu nastanka CME i prave brzine eksplozije. To nam omogućuje da odredimo tačnu brzinu i vreme kada će da pogodi Zemlju čak i pre nego što dođe do vrhunca erupcije – rekla je Haršita Gandi, glavni istraživač i solarni fizičar Univerziteta u Aberistvitu.

Kada CME pogode Zemlju one pokreću geomagnetne oluje koje stvaraju predivne aurore. Te oluje imaju potencijal da ugroze vitalne sisteme, od satelita do električne i komunikacione mreže.

(Telegraf Nauka / EurekAlert!)