Naučni eksperimenti uživo u Muzeju nauke i tehnike: Festival maštovite fizike u Beogradu

A. I.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Posetioci su imali priliku da vide različite eksperimente

Vatreni tornado, influentna mašina, Hladnijeve figure, plamen Rubensove cevi... samo su deo naučnih avantura koje posetioci Festivala maštovite fizike mogu da dožive danas u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Na pitanje zašto je tema festivala baš maštovita fizika, inicijator festivala, predstavnik Molekul centra zabavne nauke i Fizičkog fakulteta u Beogradu Vuk Jovićević kaže za Tanjug da je namera organizatora da festival prikaže, prvenstveno deci, fiziku kao zanimljivu nauku.

- Ideja za koncept ovakve vrste festivala jeste da deci i mladima, bakama, dekama, mamama, tatama...prikažemo da je fizika jedna vrlo apstraktna nauka. Uglavnom postoje stereotipi da je fizika dosadna nauka, ali mi smo se potrudili od samog početka da prikažemo da ona jeste i opipljiva i mirišljava i dodirljiva, ukoliko je to bezbedno - objasnio je Jovićević.

Posetioci su imali priliku da vide različite eksperimente, a jedan od tih naučnih avantura je i ploča za prikazivanje Hladnijevih figura gde se u zavisnosti od frekvencije menja oblik materije koja je izložena na ploči. Demonstratori eksperimenta su na ploču stavili kuhinjsku so koja je kroz različite jačine frekvencije menjala veličinu i oblik.

- Ovde vidimo razne eksperimente koji su vizuelno atraktivni i koji na lep način predstavljaju nauku. Tu je Vatreni tornado, Influentna mašina sa točkom koja objašnjava Žiroskopski efekat... Lisažuove figure i mnogi drugi eksperimenti - rekao je profesor Prve beogradske gimnazije i jedan od organizatora festivala, Čedomir Škorić.

Još jedan od eksperimenata koji su posetioci mogli da vide je i vakum koji je menjao veličinu lopte pri različitom uticaju frekvencije. Učenici su demonstrirali i Teslino kolumbovo jaje pomoću čega se prikazuje efekat rotirajućeg magnetnog polja tako što se u elektromagnetno polje postavi bakarno jaje koje se rotira do vrha i postane okruglo.

Prikazan je i Teslin transformator pomoću kojeg se upali sijalica na dodir.

Učenici Prve beogradske gimnazije, kao dobitnici brojnih nagrada iz fizike i robotike poveli su kroz eksperiment sa elektorodama koje se stave paralelno na mišiće ruku dve osobe, nakon čega, u zavisnosti od impulsa prikazuje se pomeranje jedne ruke na ruku druge osobe.

Posetioci su mogli da vide plamen Rubensove cevi, ali da i potpuno bezbedno osete plamen na goloj ruci. Pored Prve beogradska gimnazije na festivalu učestvuju i Fizički fakultet i Matematička gimnazija. Organizatori su Muzej nauke i tehnike i Molekul centar zabavne nauke. Festival će biti otvoren za posetioce danas do 18 časova.

(Telegraf Nauka/Tanjug)