Keltsko pivo napravljeno nakon analize polena iz ogromne grobnice: Koliko je ukus drugačiji od današnjeg

Vreme čitanja: oko 1 min.

Češki naučnici rekonstruisali su pivo kakvo se pilo na nalazištu Bikova stena u Moravskoj

Nalazište Bikova stena... Foto: Hlaváčová Monika / ČTK / Profimedia

Češki naučnici, zajedno sa malom eksperimentalnom pivarom, rekonstruisali su prvo „keltsko pivo“ koristeći laboratorijsku analizu polena sa ranih keltskih grobnica u Moravskoj, javio je Arkeonews.

Najstariji poznati ostaci piva i pivare stari su oko 5.500 godina i nalaze se na Bliskom istoku, ali malo ima arheoloških tragova o istoriji piva. Naučnici sa Univerziteta Palackog u Olomoucu i Karlovog univerziteta u Pragu istraživali su dobro poznato nalazište iz ranog gvozdenog doba Bikova stena blizu Blanskog.

Na tom mestu napravljeno je jedno od najvećih arheoloških otkrića u centralnoj Evropi. Pronađeni su najvažnije grobnice halštatske kulture. Na podovima dvorane u pećini nalazilo se više od 40 skeleta, nekoliko stotina komada nakita od ćilibara, stakla, bronze, zlata i drugih materijala, oružje i alati…

- Otkrili smo ostatke prostorije za sahranjivanje, uobičajene za halštatsku kulturu, a u njima smo našli zemljište, organske i botaničke ostatke. Uzeli smo uzorke za hemijsku analizu i analizu polena, što se ispostavilo da je ključno – rekla je za Radio Prag Zuzana Golec Miroba, članica tima istraživača.

Kelti, narod labavo povezan jezikom i kulturom, naseljavao je velike delove Evrope između 11. i 1. veka pre nove ere.

Analiza polena otkrila je tragove prosa i različitih biljaka, što su bili sastojci od kojih su Kelti pravili pivo. To su rekonstruisali i napravili „keltsko pivo“.

- Ovo pivo ima ukus prilično različit od današnjeg jer se nije koristio hmelj. Biljke daju gorak i kiseo ukus – rekla je Zuzana Golec Miroba.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)