• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predstavljen skafander za put na Mesec: Dizajnirala ga je poznata italijanska modna kuća

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Astronauti će u tom odelu moći da obavljaju svemirske šetnje koje traju do osam sati

  • 0

Italijanska modna kuća „Prada“ i firma „Aksiom spejs“ (Axiom Space) iz Hjustona predstavili su dizajn skafandera, tj. svemirskog odela koje će biti korišćeno za misiju NASA „Artemis 3“, tj. za put na Mesec.

Odelo, koje je poznato kao „Axiom Extravehicular Mobility Unit“ (AxEMU), predstavljeno je na Međunarodnom astronautičkom kongresu u Milanu, a njegov dizajn je kombinacija visoke funkcionalnosti i estetike, jer je neophodno da ono bude prilagođeno teškim uslovima na Mesecu, preneo je Rojters.

Odelo je dizajnirano tako da može da izdrži ekstremne temperature na južnom polu Meseca i da funkcioniše u hladnim oblastima najmanje dva sata. Astronauti će u tom odelu moći da obavljaju svemirske šetnje koje traju do osam sati.

- Veoma sam ponosan na rezultat koji danas predstavljamo. Ovo je samo prvi korak u dugoročnoj saradnji sa kompanijom „Aksiom spejs“ - izjavio je glavni menadžer za marketing modne kuće „Prada“ Lorenco Berteli.

Misija „Artemis 3“, koja je planirana kao prvo sletanje astronauta na Mesec od 1972. godine, zakazana je za 2026. godinu.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>