• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neverovatni rezultati indijske studije: Površina Meseca se ohladila tokom kovid lokdauna

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
Panama, Super mesec Foto: Tanjug/AP

Pandemija kovid-19 i kasniji lokdaun imali su značajan uticaj na površinsku temperaturu Meseca, tvrdi se u studiji koju su objavili indijski naučnici u Mesečnim vestima Kraljevskog astronomskog društva.

Studija, sprovedena korišćenjem podataka NASA-inog Lunarnog izviđačkog orbitera (LRO), zaključila je da je primećeno smanjenje temperature površine na Mesecu tokom noći od -265 stepeni Celzijusa do -263 stepeni Celzijusa tokom najstrožeg perioda lokdauna od aprila do maja 2020, preneo je Vio njuz.

"Mesec je verovatno iskusio efekat kovid-19 lokdauna, vizualizovan kao neobičan pad lunarnih noćnih temperatura na površini tokom tog perioda", navodi se u studiji.

Istraživači K Durga Prasad i G Ambili pripisali su pad temperature na površini Meseca smanjenju odlazećeg zračenja Zemlje tokom lokdauna.

Zbog drastičnog smanjenja ljudske aktivnosti tokom lokdauna, došlo je do značajnog smanjenja emisije gasova staklene bašte i aerosola što je dovelo do zadržavanja manje količine toplote i ponovnog emitovanja iz Zemljine atmosfere, zaključili su oni.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ravnozemljaši će da odlepe: Prelamanje svetla stvara iluziju da je Mesec ravna ploča

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>