• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

SpaceX kapsula se vratila na Zemlju

I. Ć.

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
Space X Foto: Space X

Posada misije Polaris Dawn kompanije SpaceX vratila se na Zemlju nakon pet dana provedenih u orbiti, posle istorijske misije koja je uključivala prvu komercijalnu šetnju u svemiru.

Kapsula Dragon se spustila u okean nedaleko od obale Floride ubrzo nakon 09:30 po srednjeevropskom vremenu, a događaj je uživo prenosila SpaceX.

„Spuštanje Dragona je potvrđeno! Dobrodošli nazad na Zemlju“, saopštila je kompanija SpaceX na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter.

Američka svemirska agencija NASA izjavila je da misija predstavlja „ogroman korak napred“ za komercijalnu svemirsku industriju.

U subotu je posada koristila SpaceX Starlink satelitsku mrežu kako bi uspostavila direktan video link sa Zemljom.

Misiju je finansirao milijarder Džared Ajsakman. U njegovom timu su bili Skot Potit, penzionisani pilot američkog ratnog vazduhoplovstva, i zaposleni u SpaceX-u Sara Gils i Ana Menon.

Ajsakman i Gils su prvi neprofesionalni članovi posade koji su izveli šetnju u svemiru, rizičan manevar koji podrazumeva izlazak iz letelice.

Pre ove misije, samo su astronauti državnih svemirskih agencija izvodili ovaj poduhvat.

Snimci emitovani uživo prikazali su kako dva člana posade izlaze iz bele kapsule Dragon i lebde 700 km iznad plave Zemlje.

Obraćajući se kontroli misije u Houtronu, Kalifornija, tokom svemirske šetnje, Ajsakman je rekao: „Kod kuće nas čeka mnogo posla, ali odavde — izgleda kao savršen svet.“

Kako Dragon nema vazdušnu komoru, posada je bila izložena vakuumu svemira tokom šetnje.

Ova šetnja u svemiru izvedena je na većoj visini nego bilo koja ranije, zahvaljujući inovativnim astronautskim odelima opremljenim novom tehnologijom.

Tokom pet dana, posada je sprovela više od 40 eksperimenata, uključujući istraživanja o uticaju svemirskih misija na ljudsko zdravlje i testiranje laserske komunikacije između satelita, između svemirske letelice Dragon i SpaceX-ovog satelita Starlink.

Gils, koja je obučena violinistkinja, ponela je svoj instrument i izvela „Rejinu temu“ iz „Ratova zvezda: Buđenje sile“, zajedno sa orkestrima na Zemlji.

Njena izvedba je poslata nazad na Zemlju koristeći SpaceX-ov Starlink kao test potencijala satelitske mreže za pružanje konektivnosti u svemiru.

Video je kreiran u saradnji sa Dečjom istraživačkom bolnicom St. Jude, za koju je Polaris Program prikupljao sredstva tokom misije.

Posada je provela pet dana u orbiti u letelici Dragon, nazvanoj Resilience, nakon što su poleteli rano u utorak sa svemirskog centra Kenedi na Floridi.

Misija je ušla u istoriju dostigavši maksimalnu visinu od 1.400 km, što je više nego što je bilo koji čovek leteo od poslednje Apolo misije 1972. godine.

Polaris Dawn je prva od tri planirane Polaris misije, koje su rezultat saradnje između gospodina Ajsakmana i SpaceX-a.

Ova saradnja uključuje i prvi let sa posadom nove SpaceX rakete Starship, koja je još uvek u fazi razvoja.

(Telegraf Nauka/BBC)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>