• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Riskantna misija letelice Ilona Maska ponovo odložena: Vremenski uslovi nisu dobri za poletanje i sletanje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lansiranje je juče odloženo zbog curenja helijuma u opremi

  • 0
SpejsEks Foto: Charles Briggs/ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Kompanija SpejsEks milijardera Ilona Maska ponovo je odložila lansiranje rakete sa četiri civila koji bi trebalo da, u okviru misije Polaris Don, odu na visinu koju ljudi nisu posetili od kraja programa Apolo. U okviru misije, takođe, trebalo je da prvi put privatni astronauti izađu u svemirsku šetnju.

- Zbog loših vremenskih uslova u oblastima kraj obala Floride, odustajemo od današnje i sutrašnje mogućnosti lansiranja rakete Falkon 9 i misije Polaris Don. Timovi će nastaviti da prate uslove za lansiranje i povratak – objavio je SpejsEks na Iksu (Tviteru).

Riskantna misija Polaris Don je objavljena 2022, a smatra se da bi ovom tehnologijom Maskova kompanija pokazala da ima tehnologiju koja može da šalje ljude na dalja svemirska putovanja.

Poletanje je juče, u utorak, odloženo zbog curenja helijuma u opremi.

Prva američka svemirska šetnja izvedena je 1965. godine, na kapsuli Gemini, a korišćena je slična procedura planirana za "Polaris Don" - kapsula je bila pod pritiskom, otvor se otvorio, a astronaut u svemirskom odelu je izašao napolje.

Tim misije Polaris Don testiraće nova, tanka svemirska odela tokom svemirske šetnje. Svemirom će prošetati milijarder Džared Ajzakman, pilot misije potpukovnik američkog vazduhoplovstva u penziji Skot Potet, kao i službenice kompanije Sara Gilis i Ana Menon.

(Telegraf Nauka)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>