• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Saturn je izbacio kometu van solarnog sistema brzinom od 10.800 kilometara na sat

D. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kometa A117uUD ide u međuzvezdani prostor!

  • 1
saturn, planeta, saturn planeta Foto: Unsplash/NASA

Naučnici su otkrili kometu koja putuje u jednom pravcu van solarnog sistema nakon bliskog susreta sa Saturnom, piše Space.

Kometa A117uUD otkrivena je 14. juna 2024. Istraživači su uspeli da pomoću 142 opservacije te komete „vrate unazad“ njenu orbitu oko Sunca. To je pokazalo da se A117uUD srela sa Saturnom, drugom najvećom plantom u solarnom sistemu, čuvenoj po svojim sjajnim i izraženim prstenovima, 2022. godine i zauvek se promenila.

Susret sa gasovitim džinom postavio je kometu na veoma spljoštenu ili eliptičnu orbitu koja će je izbaciti u međuzvezdani prostor izvan uticaja Sunca. Pomoću modela ubrzanog puta A117uUD, otkriveno je da će izaći iz solarnog sistema brzinom od oko 10.800 km/h. To je oko četiri i po puta najveća brzina mlaznog lovačkog aviona F-16.

Ovo je tek druga kometa iz solarnog sistema koju smo videli u procesu lansiranja van solarnog sistema. Prva je bila kometa C/1980 E1 (Bauel), koju je na putanju izlaska iz solarnog sistema postavio susret sa Jupiterom 9. decembra 1980.

Činjenica da su dva katapultiranja nakon susreta sa planetom zabeležena za manje od 45 godina sugeriše da su takvi događaji relativno česti.

Nije uvek bilo jasno da je A117uUD telo solarnog sistema osuđeno da napusti svoj planetarni sistem. Kad su istraživači prvi put analizirali ovaj ledeni svemirski kamen, mislili su da njegova hiperbolična orbita možda znači da je zapravo provalnik u naš solarni sitem.

Prvi upadač u solarni sitem koji je čovečanstvo otkrilo bio je neobični asteroid u obliku cigare nazvan 1I/Oumuamua – havajski za glasnika izdaleka koji dolazi prvi.

Kad je otkriven 2017, taj asteroid se odmah izdvajao zbog vrlo neobičnog oblika i činjenice da nema oreol koji okužuje komete ili rep uprkos tome što je izgledao kao čudan kometa/asteroid hibrid. Takođe se ubrzano udaljavao od Sunca, što je dovelo do sada (uglavnom) odbačene tvrdnje da bi taj posetilac iz drugog planetarnog sistema mogao biti tuđinska svemirska letelica.

Objašnjenje za te specifične odlike bio je uticaj kosmičke radijacije pre nego što je Oumuamua stigao u solarni sistem – zračenje je stvorilo vodonik i zarobilo ga u telu svemirske stene. Taj vodonik je oslobođen kad je Oumuamua postigao relativnu toplotu našeg planetarnog sistema.

Oumuamua je sad iza orbite Neptuna, na putu kroz Kojperov pojas, prsten ledenih tela u blizini spoljne ivice solarnog sistema. Ne samo da je van dometa naših teleskopa, već se taj posetilac nikad neće vratiti ka Zemlji ili Suncu.

Međutim, Oumuamua nije jedini posetilac iz međuzvezdanog prostora koji je došao u naš solarni sistem. Kometa 2I/Borisov je drugo potvrđeno međuzvezdano telo i prva potvrđena međuzvezdana kometa otkrivena u solarnom sistemu.

Kometu Borisov je otkrio krimski astronom amater Genadij Borisov 30. avgusta 2019. Ovaj upadač u solarni sistem je baš nadmašio brzinu A117uUD, jureći strahovitih 177.000 km/h – 150 puta brzina zvuka i 75 puta najveća brzina F-16.

Kao Oumuamua, Borisov je bio samo u prolazu, fascinirajući astronome i javnost dok je jurio ka izlazu iz solarnog sistema, bez namere da se vrati.

Susret između A117uUD i Saturna je toliko uticao na orbitu komete da istraživači nisu mogli da rekonstruišu kakva je bila pre susreta, ali su uradili dovoljno da se uvere da nije u pitanju treći vansolarni putnik.

Možda će jednog dana kometa A117uUD koju je katapultirao Saturn uzbuditi astronome neke daleke civilizacije, milijardama godina nakon nestanka njenih pronalazača na Zemlji.

(Telegraf Nauka/Space)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • braka

    4. avgust 2024. | 09:58

    Mislim da su USA jedan svoj veštački satelit tako ubrzali i poslali van sunčevog sistema.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>