• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Merkur krije veliku tajnu: Ispod površine ima 16 kilometara debeo sloj dijamanata?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici su do ovog otkrića došli proučavajući podatke letelice MESSENGER, koja se srušila 2015. godine

  • 4
planeta, Merkur, kosmos, vasiona, svemir Foto: Shutterstock

Merkur, najmanja planeta Sunčevog sistema, možda krije veliku tajnu. Koristeći podatke letelice MESSENGER američke svemirske agencije NASA naučnici su utvrdili da ispod kore ove planete možda postoji 16 kilometara debeo sloj dijamanata.

Merkur dugo zbunjuje naučnike jer ima mnoge osobine koje nisu zajedničke sa ostalim planetama. Između ostalog, to su veoma mračna površina, izuzetno gusto jezgro i prerani kraj vulkanske ere, piše Space.com.

Među tim zagonetkama bili su i delovi sa grafitom, tipom ugljenika na površini prve planete Sunčevog sistema. Naučnici su mislili da oni sugerišu da je Merkur nekad davno imao okeane magme bogate ugljenikom. Taj okean je mogao da ostavi a sobom te delove sa grafitom.

Isti proces mogao je da dovede do stvaranja ugljenikom bogatog sloja ispod površine. Tim iza otkrića veruje da taj sloj nije od grafena, kako se ranije mislilo, već da je sastavljeno od nečeg drugog – dijamanata.

- Proračunali smo, zahvaljujući novim procenama o pritisku na sloj, a imajući u vidu da je reč o planeti bogatoj ugljenikom, da je mineral na bazi ugljenika koji bi se formirao između površine i jezgra dijamant, a ne grafit – rekao je za Space.com Olivijer Namur, profesor Katoličkog univerziteta u Levenu.

Studija je urađena na osnovu podataka koje je prikupila letelica MESSENGER. Ova letelica lansirana je 3. avgusta 2004. godine kako bi proučavala karakteristike Merkura iz njegove orbite. To je prva misija proučavanja planete najbliže Suncu posle više od 30 godina. Letelica je stigla do Merkura 18. marta 2011, a u junu 2013. završila je snimanje celokupne planete. Pala je na površinu 30. aprila 2015.

(Telegraf Nauka / Space.com)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gegula

    25. jul 2024. | 14:40

    Zna li neko kako da odemo do tog merkura i iskopamo te dijamante

  • Daca

    26. jul 2024. | 09:56

    Ajmo Nemci, Amerikanci trk na Merkur u rudarenje... da mi poljoprivrednici danemo dusom, da vas se ratosiljamo, pa neka vam dijamanti "rode" voce i povrce, i jedite vi one vase sinteticke bifteke i plasticne sladolede...

  • Bojan

    25. jul 2024. | 17:45

    Da li neko normalan može da prihvati ovakav nonsens da na dubini od 16 km i to na merkur ima sloj dijamanata , pa najdublja rupica na zemlji iskopavanja je oko 12km i to fi 60-80 i tu je kraj svom znanju o našoj unutrasnjosti zemlje a priča se o koje kakvom merkuru što je domen naučne fantastike i to na kojoj razdaljini naravno izmisljenoj kad priznaju da je zemlja ravna i ogromna i kad obelodanio sve o našoj zemlji onda neka pričaju o tim njihovim planetama i neka se skupe svi zajedno koji vole više te izmišljene planete od svoje matične i jedinstvene e onda neka mazu i lazu još više dok narod ne poludi .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>