• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neverovatno iznenađenje na Marsu: Rover NASA pregazio stenu, pojavilo se nešto što dosad nije viđeno

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je kao pronalazak oaze u pustinji, rekao naučnik Ašvin Vasavada iz NASA

  • 0
Kjuriositi, Mars, život Foto: CNP / INSTAR Images / Profimedia

Naučnike američke agencije NASA dočekalo je pravo iznenađenje kada je rover Kjuriositi na Marsu pregazio stenu, a onda pukla i otkrila nešto što nikad ranije nije viđeno na Crvenoj planeti – žuti kristali sumpora.

Kjuriositi od 2023. ispituje oblast Marsa bogatu sulfatima, solima koje sadrže sumpor i formiraju se kada voda ispari. Međutim, dok su ranije otkrivani minerali sa mešavinom sumpora i drugih materijala, stena koju je rover sada otkrio je napravljena od čistog sumpora. Nije jasno u kakvoj je vezi, ako je uopšte ima, taj čisti sumpor sa mineralima sa sumpornom osnovom u toj oblasti, saopštila je NASA.

Kjuriositi je na stenu naišao 30. maja, a onda je otkrio celo polje sličnih stena.

- Otkriće polja kamenja od čistog sumpora je kao otkriće oaze u pustinji. Ne bi trebalo da tu postoji, pa sad moramo da objasnimo kako je to slučaj. Otkrivanje čudnih i neočekivanih stvari je ono što čini planetarna istraživanja tako zanimljivim – rekao je Ašvin Vasavada, naučnik projekta Kjuriositi pri Laboratoriji za mlazni pogon NASA.

To je jedno od nekoliko otkrića koja je rover napravio otkako je u kanalu Gediz Valis, kraj pet kilometara visoke planine Šarp. Kjuriositi je tu poslat upravo da bi ispitao kanal, za koji se veruje da je nastao u vreme kada je Mars imao vodu u tečnom stanju.

Kjuriositi je rover koji je NASA lansirala ka Marsu 2011. Sleteo je u krater Gejl 6. avgusta 2012. i od tada istražuje Crvenu planetu.

(Telegraf Nauka / NASA)

Video: Euklidove slike svemira

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>