• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovakva eksplozija vidi se jednom u životu: Na nebu će zasijati nova zvezda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veruje se da će zvezda u sazvežđu Severna kruna eruptirati pre septembra i biće vidljiva golim okom

  • 0
Nova Ilustracija: NASA/Goddard Space Flight Center

Nova zvezda pojaviće se na nebu nakon eksplozije kakva se viđa jednom u životu. To će se dogoditi između juna i septembra, najavila je američka svemirska agencija NASA.

Astronomi, kako profesionalci, tako i amateri, ovog leta biće fokusirani na jedno malo sazvežđe na nebu. Neće posmatrati sedam zvezda koje čine sazvežđe Severna kruna ili Corona Borealis, već tamnu tačku između njih, novu koja će eruptirati i postati vidljiva sa Zemlje i golim okom.

- Ovo se dešava jednom u životu i ovaj događaj će privući mnogo novih astronoma. Daće mladima kosmički događaj koji sami mogu da posmatraju, za koji sami mogu da postavljaju pitanja i sami skupljaju podatke. Inspirisaće novu generaciju naučnika – rekla je dr Rebeka Haunsel, istraživačica specijalizovana za nove pri Svemirskom letačkom centru Godard u NASA.

T Corona Borealis, nazvana i „plamena zvezda“ ili T CrB, je binarni sistem u Severnoj kruni, nekih 3.000 svetlosnih godina udaljen od Zemlje. Sistem ima belog patuljka, ostatak mrtve zvezde koji je po veličini sličan Zemlji, ali po masi našem Suncu, i drevnog crvenog džina kome gladni sused uzima vodonik zahvaljujući jakoj gravitaciji, piše NASA.

Kada se vodonik nagomila na površini belog patuljka, to dovodi do gomilanja pritiska i vreline. U jednom trenutku to pokreće termonuklearnu ekploziju toliko jaku da odbaci sav nagomilani materijal. Kada je reč o T CrB, ovaj događaj se ponavlja u proseku na svakih 80 godina.

Nova nije isto što i supernova, događaj u kome titanska eksplozija uništava neke umiruće zvezde, dodala je Haunselova. Kada se dogodi nova, patuljasta zvezda ostaje nedirnuta, samo šalje akumulirani materijal u svemir i to u zaslepljujućem bljesku.

- Postoji nekoliko nova sa veoma kratkim ciklusima, ali ih ne vidimo često u jednom ljudskom životu jer je retko koja blizu našeg sistema. Neverovatno je uzbudljivo imati mesto u prvom redu – rekla je Haunselova.

Prva eksplozija T CrB zabeležena je 1217, a poslednji put 1946.

(Telegraf Nauka / NASA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>