• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Negativni joni detektovani na dalekoj strani Meseca pomoću instrumenta sa kineske letelice

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska svemirska agencija (ESA) objavila je pronalazak negativnih jona na lunarnoj površini, nekoliko dana nakon što je letelica Kineske svemirske agencije odnela opremu za detekciju na daleku stranu Meseca.

  • 0
Čang‘e-6 Foto: Jin Liwang / Xinhua News / Profimedia

Letelica Čange-6 je sletela na Mesec 1. juna, sakupila uzorke sa lunarne površine i uzletela radi 4,5 dana putovanja nazad na Zemlju 3. juna. Čange-6 je na daleku stranu Meseca dostavio i instrument ESA za detekciju negativnih jona.

Taj instrument je počeo da skuplja podatke 280 minuta nakon sletanja u basen Južni pol–Ejtkin, pre nego što se uređaj ugasio zbog niske voltaže. Ponovo je počeo da funkcioniše i sakupio je još podataka između restartovanja i prekida komunikacije.

Smenjivali su se kratki periodi pune aktivnosti i dugi periodi hlađenja jer se instrument zagrevao. Za ostanak u okviru predviđenih termalnih granica i obnovu funkcionisanja u ekstremno vrelim uslovima zaslužan je kvalitet rada Švedskog insituta za svemirsku fiziku.

Kineska sonda na Mesecu Foto: Handout / AFP / Profimedia

Magnetno polje i atmosfera Zemlje uveliko nas štite od solarnog vetra – čestica koje prema nama izbacuje Sunce. Međutim, druga tela u solarnom sistemu nemaju takva zaštitna svojstva, a Mesec ima samo vrlo tanku atmosferu koja sadrži helijum, argon, neon, amonijak, metan i ugljen-dioksid.

Kad čestice iz solarnog vetra udare u Mesečevu površinu, one podignu sekundarne čestice. Pozitivno naelektrisane čestice je relativno lako detektovati (ako imate lunarni orbiter), ali negativni joni su kratkotrajni i ne dosežu potrebnu visinu, pa se moraju detektovati na lunarnoj površini.

Ove opservacije će doprineti boljem razumevanju površinskog lunarnog okruženja i proučavanju negativnih jona na drugim bezvazdušnim telima u solarnom sistemu, od planeta do asteroida i drugih meseca.

(Telegraf Nauka/IFL Science)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>