• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Crne rupe srednje mase mogu da postoje u sferičnim zvezdanim jatima

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prve ikada simulacije individualnih zvezda u formirajućem sferičnom jatu pokazuju potencijalne mehanizme formiranja crnih rupa srednje mase.

  • 0
zvezdano jato Foto: Wikipedia/NASA, The Hubble Heritage Team, STScI, AURA

Istraživači sa Tokijskog univerziteta demonstrirali su potencijalni mehanizam formiranja crnih rupa srednje mase u sferičnim zvezdanim jatima, jatima koja mogu da sadrže desetine hiljada ili milione zbijenih zvezda.

Otkriveno je da dovoljno gusti molekularni oblaci, „porodilišta“ zvezdanih jata, mogu da rode vrlo masivne zvezde koje evoluiraju u crne rupe srednje veličine, piše EurekAlert.

„Ranija istraživanja su ukazivala da neka masivna zvezdana jata sadrže crnu rupu srednje mase. Crna rupa srednje mase ima masu 100-10.000 solarnih masa“, kažu istraživači.

Porodilišta mogu prizvati osećanja toplote i spokojstva. Nije tako u slučaju zvezda. Sferična zvezdana jata se formiraju u neredu. Razlike u gustini prvo izazivaju sudare i spajanja zvezda. Dok zvezde nastavljaju da se spajaju i rastu, gravitacione sile rastu s njima.

Ponovljeni zvezdani sudari u gustom, centralnom regionu sferičnih jata mogu dovesti do nastanka vrlo masivnih zvezda sa više od 1.000 solarnih masa. Ove zvezde mogu evoluirati u crne rupe srednje mase.

Međutim, ranije simulacije već formiranih jata sugerisale su da zvezdani vetrovi oduvaju najveći deo njihove mase, ostavljajući ih previše malim. Da bi ispitali da li crne rupe srednje mase mogu da „prežive“, istraživači su morali da simuliraju jato koje je još u procesu formiranja.

Skupe i precizne simulacije sa modeliranjem individualnih zvezda pokazale su da sudari zaista vode ka formiranju vrlo masivnih zvezda koje evoluiraju u crne rupe srednje mase.

Krajni cilj je simulacija čitavih galaksija razlučivanjem individualnih zvezda. To bi bilo moguće u pogledu manjih galaksija kao što su patuljaste galaksije. Meta su i prva jata, zvezdana jata formirana u ranom univerzumu, u kojima crne rupe srednje mase takođe mogu biti rođene.

(Telegraf Nauka/EurekAlert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>