• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Spustili se na Zemlju posle 6 meseci: Tri kineska astronauta sletela u pustinju Gobi

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sletanje se dogodilo otprilike četiri dana nakon što se posada svemirske kapsule Šenžou-18 spojila sa Nebeskom palatom

  • 0
Kineski astronauti Foto: Tanjug / Lian Zhen/Xinhua via AP

Kineski svemirski brod Šenžou-17 vratio se danas na Zemlju sa trojicom astronauta ili tajkonauta koji su završili svoju šestomesečnu misiju na orbitalnoj svemirskoj stanici, preneli su kineski mediji.

Trojica astronauta su sletela na lokaciju Dongfeng u severnom kineskom autonomnom regionu Unutrašnja Mongolija u pustinji Gobi nešto pre 18.00 sati po lokalnom vremenu, prenosi AP.

Sletanje se dogodilo otprilike četiri dana nakon što se posada svemirske kapsule Šenžou-18 spojila sa orbitalnom stanicom Tjangong (na kineskom "Nebeska palata") da zameni kosmonaute iz Šenžou-17.

Kineski astronauti Foto: Tanjug/Bei He/Xinhua via AP

Kina je pokrenula svoju svemirsku misiju nakon što je isključena iz Međunarodne svemirske stanice, uglavnom zbog američkih briga oko potpune kontrole kineske vojske nad svemirskim programom i zbog zaoštravanja tehnološke konkurencije između ova dva geopolitička rivala.

Ove godine, kineska stanica planirana je za dve misije teretnih svemirskih brodova i dve misije sa ljudskom posadom.

Ambiciozni svemirski program Kine ima za cilj da astronaute pošalje na Mesec do 2030. godine, da iste godine prikupi i donese na Zemlju uzorke sa Marsa i da lansira tri sonde na Mesec u naredne četiri godine.

Kineski astronauti Foto: Tanjug / Bei He/Xinhua via AP

Kako je Telegraf Nauka već pisao, stručnjaci navode da dugotrajni boravak u svemiru mnogo menja ljudsku fiziologiju i psihologiju. Jedna od najvećih promena je boravak u mikrogravitaciji, zahvaljujući kojoj astronauti uglavnom lebde tokom boravka u MSS, pa dolazi do gubitka mišićne mase i gubitka mase kostiju. Osim toga, zbog bestežinskog stanja, krv i tečnost u kičmenoj moždini idu na gore iz donjih ekstremiteta, što može da dovede do promena u glavi i očima. To je poznato kao neurokularni sindrom povezan sa letom u svemir. Astronauti mogu da vide promene u mozgu, a često im otiču oči i muti im se vid.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>