• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusija ponovo odložila lansiranje rakete: Zna se kad će Angara-A5 da poleti ka svemiru

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jučerašnji pokušaj lansiranja bio je neuspešan zbog kvara na sistemu za nadopunjavanje rezervoara oksidatora centralne jedinice

  • 0
Angara A5 raketa Foto: Tanjug/AP

Rusija je danas, drugi put za 24 sata, odložila lansiranje rakete teške klase Angara-A5 sa novoizgrađene rampe za lansiranje na kosmodromu Vostočni, javio je Tass.

Još jedan pokušaj probnog lansiranja teške rakete-nosača Angara-A5 sa kosmodroma Vostočni na ruskom Dalekom istoku zakazan je za 11. april, izjavio je danas generalni direktor Državne kosmičke korporacije Roskosmos Jurij Borisov.

Kako je objasnio Borisov, pojavio se novi tehnički kvar, koji se odnosi na "kvar u sistemu kontrole pokretanja motora, pokazali su rezultati preliminarne analize telemetrijskih podataka".

- Najverovatnije je reč o programskoj grešci, koja će danas nesumnjivo biti otkrivena. Nije došlo do nepovratnih procesa koji zahtevaju demontažu raketa - rekao je generalni direktor Roskosmosa.

Jučerašnji pokušaj lansiranja bio je neuspešan zbog kvara na sistemu za nadopunjavanje rezervoara oksidatora centralne jedinice. Lansiranje je odloženo dva minuta pre poletanja.

Infrastruktura za lansiranje raketa Angara na kosmodromu Vostočni je u izgradnji od 2018. godine.

Angara A5 raketa Foto: Tanjug/AP

Ranije su bile lansirane tri teške rakete Angara sa kosmodroma Pleseck, a od 2016. je sa kosmodroma Vostočni lansirano ukupno 16 raketa klase Sojuz-2.1a i Sojuz-2.1b.

(Telegraf Nauka / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>