• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici otkrili najstariju mrtvu galaksiju

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkriće pomoću svemirskog teleskopa "Džejms Veb" moglo bi da promeni naša saznanja o ranom univerzumu

  • 2
Najstarija mrtva galaksija Foto: JADES Collaboration

Naučnici su otkrili galaksiju koja je prestala da stvara nove zvezde pre više od 13 milijardi godina, što je čini najstarijom 'mrtvom' galaksijom ikada viđenom. Otkriće pomoću svemirskog teleskopa Džejms Veb moglo bi da promeni naša saznanja o ranom univerzumu, prenela je Ansa.

Istraživanje je sproveo međunarodni tim na čelu sa Tobijasom Luserom, sa Kavli instituta Univerziteta u Kembridžu.

U istraživanju je učestvovao i Italijan Stefano Karnijani iz Skuole Normale Superiore di Piza. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature.

- Galaksijama je potrebna bogata zaliha gasa za formiranje novih zvezda, a rani univerzum je bio kao raskošan bife - rekao je Luser.

Međutim, prema podacima sa teleskopa Veb, drevna galaksija je bila kratkog veka i stvarala zvezde između 30 i 90 miliona godina, a zatim se zaustavila.

Postoji nekoliko mogućih razloga za to, ali najverovatnije je prisustvo velike crne rupe koja je uvukla većinu međuzvezdanog gasa u sebe, uklanjajući sirovine potrebne za formiranje novih zvezda. To se obično dešava u novijim erama, dok novootkrivena galaksija datira samo 700 miliona godina nakon Velikog praska.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>