• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pala je na nos, ali je prevazišla sva očekivanja: Japanska sonda preživela drugu lunarnu noć

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

SLIM je izdržao ekstremno niske temperature na Mesecu

  • 0
SLIM Japanska sonda SLIM... Foto: Handout / AFP / Profimedia

Japanska sonda SLIM nije imala sjajno sletanje na Mesec – pala je na nos i brzo ostala bez energije. Ipak, prevazišla je te probleme, uspela je da oživi, a sada i da preživi već drugu lunarnu noć i pošalje nove slike na Zemlju.

- Prošle noći primili smo poruku SLIM-a, čime je potvrđeno da je letelica po drugi put preživela lunarnu noć. Otkako je sunce izašlo, još je bilo visoko, a oprema prevruća, pa smo napravili samo nekoliko snimaka neobičnog pejzaža navigacionom kamerom – objavila je JAXA, japanska svemirska agencija, na Iksu (Tviteru), i dodala:

- Prema prikupljenim podacima, neki senzori temperature i nekorišćene baterijske ćelije počinu da se kvare, ali većina funkcija koja je preživela prvu lunarnu noć uspela je da opstane i posle druge lunarne noći.

SLIM je 19. januara uspešno sleteo na Mesec, čime je Japan postao peta zemlja (posle SSSR, SAD, Kine i Indije) koja je uspešno izvela takozvano meko sletanje. Iako je ispunila cilj i sletela na samo 55 metara od cilja, sonda je pala na nos, što je dovelo do problema sa napajanjem zbog čega je isključena nakon manje od pola sata rada na lunarnoj površini. Uključena je ponovo posle nekih nedelju dana, ali je isključena 1. februara zbog početka lunarne noći.

SLIM-u se nedavno pridružila i američka letelica Odisej, prva poslata na Mesec površinu od 1972, ali ona nije uspela da preživi lunarnu noć. Ekstremno niske temperature tokom lunarne noći nije uspela da preživi ni indijska letelica Vikram, koja je sletela u avgustu, ali je prestala da radi nakon što je pao mrak.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>