• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odisej nije preživeo lunarnu noć: Prva američka letelica na Mesecu posle pola veka zvanično proglašena mrtvom

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija Intuitiv mašins objavila da više ne očekuje poziv od letelice koja je sletela u oblast lunarnog južnog pola 22. februara

  • 2
Odisej na Mesecu Odisej na Mesecu... Foto: Handout / AFP / Profimedia

Letelica Odisej, prva američka sonda na Mesecu posle više od pola veka, nije preživela lunarnu noć i zvanično je „mrtva“. To je objavila kompanija koja je napravila i lansirala sondu po ugovoru sa američkom svemirskom agencijom NASA.

- Kao što smo prethodno objavili 29. februara, naša IM-1 misija završena je sedam dana nakon sletanja, jer nije bilo očekivano da Odisejeva misija preživi teške temperature lunarne noći. Pre nego što su baterije ispražnjene, kontrolori su isključili Odija pri konfiguraciji koja bi omogućila da pošalje poruku kući ako različiti sistemi budu potrajali duže od očekivanog – navela je kompanija Intuitiv mašins na Iksu (Tviteru) i dodala:

- Intuitiv mašins počela je da osluškuje da li že Odi postali signal nakon buđenja 20. marta, kada je, prema procenama, dovoljno sunčeve svetlosti stiglo do energetskog sistema da bi moglo da dopuni baterije i uključi njegov radio. Do 23. marta kontrolori leta su utvrdili da su projekcije tačne i da Odijev sistem neće moći da se javi kući. Ovo je potvrda da je Odi trajno izbledeo nakon čega je cementirao svoju zaostavštinu kao prva komercijalna lunarna sonda koja se spustila na Mesec.

Letelica Odisej spustila se u oblast lunarnog južnog pola 22. februara. Samo pet država do sada je uspešno spustilo letelicu na Mesec. Prve su to uradile SSSR i SAD, ali su sedamdesetih godina prekinule lunarne misije, dok su u 21. veku to uspešno uradile Kina, Indija i Japan. Prvi pokušaji i ruskog i američkog povratka na Zemljin satelit završili su se neslavno – Luna-25 raspala se prilikom spuštanja u avgustu, a Peregrin je doživeo debakl još u Zemljinoj orbiti tokom januara.

- Amerika se vratila na Mesec, prvi put posle pola veka. Osmog dana svog putovanja od četvrt miliona milja, Intuitiv mašins su uspešno izvele sletanje života. To je veliki uspeh za Intuitiv mašins, SpejsEks i NASA. Kakav je ovo trijumf za čovečanstvo. Odisej je zauzeo Mesec – poručio je Bil Nelson, administrator NASA, čim je potvrđeno da je letelica uspešno sletela.

Za slanje Odiseja na Mesec NASA je platila 118 miliona dolara i to je deo javno-privatnog partnerstva i programa Artemis, kojim planiraju da pošalju ljude na lunarnu površinu u narednih nekoliko godina.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    25. mart 2024. | 10:43

    Sa tolikim tehnološkim napretkom u današnje vreme, letelica ,,mrtva'', a pre 50 godina sve bilo u redu? Ma važi.... Bolje da su i ovu ,,poslali'' u studio, kao i prethodnu...

  • Vladimir

    25. mart 2024. | 23:52

    Da, da, sve je tako

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>