• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nova posada je stigla: Astronauti ušli na svemirsku stanicu, dočekani zagrljajima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Troje američkih astronauta i ruski kosmonaut letelicom Dragon stigli do MSS

  • 1
ISS Printskrin: YouTube/NASA/AP

Letelica Dragon stigla je do Međunarodne svemirske stanice (MSS), ka kojoj je poletela juče ujutru u 4.53 sata. U misiji „Kru-8“ nalazi se troje američkih astronauta i jedan ruski kosmonaut, koji su zagrljajima dočekani na stanici. Na stanici se trenutno nalazi 11 ljudi.

U svemiru će, planirano je, nova posada provesti šest meseci i izvesti više od 200 eksperimenata.

U posadi nazvanoj Kru-8 su komandir Metju Dominik, pilot Majkl Barat, kao i specijalisti Dženet Eps i Aleksander Grebenkin. Nekoliko dana nakon njihovog dolaska, počeće povratak Kru-7 u kojoj su Džazmin Mogbeli, Endi Mogensen, Satoši Furukava i Konstantin Borisov.

Uživo

10.01 Zvanična dobrodošlica

- Sjajno! Topla dobrodošlica posadi Kru-8 od svih nas na ovoj stanici. Iako smo ih zezali što kasne u lansiranju, pre vremena su stigli na stanicu - rekli su astronauti na svečanosti povodom dolaska nove posade.

- Uzbuđeni smo što smo ovde. Kad smo čuli da nas prozivate juče, rešili smo da požurimo - rekao je Metju Dominik.

ISS Printskrin: YouTube/NASA/AP

9.50 Ušli su

Posada Kru-8 uspešno je iz letelice Dragon prešla na Međunarodnu svemirsku stanicu. Dočekani su zagrljajem.

Stručnjaci kažu da iako su misije do MSS redovne, opasnost postoji kod svake od njih. Dok su astronauti u stanici mirni u uslovima mikrogravitacije, sama MSS leti oko Zemlje brzinom od 282 kilometra na sat.

9.47 Otvaranje otvora

Komanda je dozvolila otvaranje otvora koji spaja letelicu Dragon i Međunarodnu svemirsku stanicu.

ISS Printskrin: YouTube/NASA

9.41 Otvor je spreman

Džazmin Mogbeli potvrdila je da je otvor spreman za prolazak. Ulazak nove posade očekuje se svakog trenutka.

9.40 Skinuti skafanderi

Posada Kru-8 skinula je bele skafandere koje je nosila tokom leta i sada su u standardnim plavim uniformama i spremaju se za prelazak na stanicu.

ISS Printskrin: YouTube/NASA/AP

9.33 Poslednje pripreme

Džazmin Mogbeli završava proces izjednačavanja pritiska i priprema se za otvaranje otvora, a pomaže joj i astronautkinja Loral Ohara.

9.26 Gužva na stanici

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici trenutno se nalazi sedmoro ljudi, a kada posada letelice Dragon uđe na stanicu taj broj će biti 11.

Trenutno su na stanici posada Kru-7 u kojoj su Džazmin Mogbeli, Endi Mogensen, Satoši Furukava i Konstantin Borisov, kao i posada misije Sojuz MS-24, u kojoj su Oleg Kononenko, Nikolaj Čab i Loral Ohara.

9.20 Otvaranje letelice

ISS Printskrin: Youtube/NASA/AP

Džazmin Mogbeli prati otvor letelice Dragon, koji je spojen sa Međunarodnom svemirskom stanicom. U toku je stabilizacija pritiska. Ovaj proces može trajati i do dva sata.

8.48 Reči dobrodošlice

- Posado letelice Dragon, dobrodošli na Međunarodnu svemirsku stanicu - objavila je komanda na Zemlji.

- Majk, dobrodošao nazad, neke stvari su se promenile otkako si otišao. Met, Dženet i Aleksander, obožavaćete boravak ovde - rekla je Džazmin Mogbeli, komandir Kru-7.

8.28 Pripajanje sa stanicom

Letelica Dragon spojila se sa Međunarodnom svemirskom stanicom. Otvaranje letelice i susret nove posade sa starom očekuje se posle 9.20. MSS se nalazi na 402 kilometra iznad Zemlje

Lansiranje Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

8.17 Dolazak

Kru-8 približila se Međunarodnoj svemirskoj stanici, usporavanje teče po planu.

Lansiranje Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Planirano je izvođenje više od 200 eksperimenata u svemiru, među kojima je i uzgajanje veštačkih replika organoida u mikrogravitaciji, što nije moguće na Zemlji.

Boravak u svemiru je jedna od retkih oblasti u kojima SAD i Rusija i dalje sarađuju, nakon što su odnosi dve sile ponovo na nivou iz vremena Hladnog rata otkako je počeo rat u Ukrajini.

- Otvoreni smo za dijalog o svemiru, jer održavamo saradnju sa SAD čak i u ovim uslovima - rekao je za TASS Denis Manturov, zamenik premijera i ministar industrije i trgovine.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>