• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pa on je neuništiv! Pao na nos i ostao bez energije, ali SLIM je preživeo minus 130 i lunarnu noć

Vreme čitanja: oko 1 min.

Japanska sonda uspela je da izdrži ekstremno niske temperature i da uspostavi komunikaciju sa komandom

  • 0
SLIM Sonda SLIM na lunarnoj površini... FOTO: JAXA

Japanska sonda SLIM, koja je u januaru uspešno sletela na Mesec, preživela je dve nedelje lunarne noći, kada su temperature ekstremno niske i idu do minus 130 stepeni. Ovo je samo još jedan u nizu dokaza da je ova malena letelica skoro neuništiva. SLIM (pametna sonda za istraživanje Mesca) prilikom sletanja pao je „na nos“, solarni paneli nisu funkcionisali i ostala je bez energije, ali je uprkos tome uspela da proradi.

- Prošle noći komanda je poslata SLIM-u7 i on je odgovorio, što je potvrdilo da je svemirska letelica izdržala lunarnu noć i da i dalje ima sposobnost komunikacije! - objavila je Japanska agencija za aerokosmička istraživanja (JAXA) na Iksu (Tviteru) i dodala:

- Komunikacija sa SLIM-om je prekinuta posle kratkog vremena jer je i dalje sredina lunarnog dana i temperature komunikacione opereme su veoma visoke. Pripremamo se za nastavak operacija kada temperatura instrumenata padne.

Japanska sonda je 19. januara uspešno sletela na Mesec, čime je Japan postao peta zemlja (posle SSSR, SAD, Kine i Indije) koja je uspešno izvela takozvano meko sletanje. Međutim, iako je ispunila cilj i sletela na samo 55 metara od cilja, sonda je pala „na nos“, što je dovelo do problema sa napajanjem zbog čega je isključena nakon manje od pola sata rada na lunarnoj površini. Uključena je ponovo posle nekih nedelju dana, ali je isključena 1. februara zbog početka lunarne noći.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>