• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dve godine u komi zbog kvara na raketi Ilona Maska: Protiv kompanije SpejsEks podneta tužba zbog nemara

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francisku Kabadi povređena lobanja tokom kvara motora Raptor V2 2022. godine. Rojters dokumentovao najmanje 600 povreda na radu u kompaniji najbogatijeg čoveka na svetu

  • 0
Elon Mask Musk Foto: JIM WATSON / AFP / Profimedia

Kompanija SpejsEks Ilona Maska suočava se sa tužbom za nemar, koju je pokrenula supruga radnika Fransiska Kabade, čija je lobanja slomljena tokom kvara raketnog motora 2022. godine. Njegova supruga Idi Kabada podnela je tužbu državnom sudu u Los Anđelesu u Kaliforniji prošle nedelje u ime svog supruga, koji je i dalje u komi više od dve godine kasnije.

Kabada je povređen kada se deo motora Raptor V2 odlomio tokom testiranja pritiska u objektu SpejsEks u Hotornu u Kaliforniji. Poklopac sklopa kontrolora goriva, udario je u glavu tehničara i slomio mu lobanju.

Bivši zaposleni u SpejsEksu upoznati sa nesrećom rekli su Rojtersu da incident ilustruje sistemske probleme u Maskovoj kompaniji.

Izvori su naveli Rojtersu da su viši menadžeri na lokaciji u Hotornu u više navrata upozoravani na opasnosti brzog razvoja motora, zajedno sa neadekvatnom obukom osoblja i testiranjem komponenti.

Deo koji je otkazao i udario radnika imao je kvar koji je otkriven, ali nije otklonjen pre testiranja, rekli su zaposleni.

Ilon Mask, Elon Musk Foto: Tanjug/AP

SpejsEks nije komentarisao Rojtersovu istragu o povredama radnika i nije imao odgovor na detaljna pitanja o slučaju Kabada.

SpejsEksovi Raptor motori pokreću Staršip, raketu nove generacije dizajniranu da šalje satelite i ljude u svemir.

Rojters je dokumentovao najmanje 600 povreda na radnom mestu u Maskovoj raketnoj kompaniji koje se odnose na zgnječene udove, amputacije, strujne udare, povrede glave i oka i jednu smrt.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>