• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turski pohod na svemir: Vojni pilot ušao u istoriju - postao prvi Turčin u orbiti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Član četvoročlane misije Aksiom 3 je i Alper Gezaravci

  • 0
Turska Praćenje lansiranja u Turskoj... Foto: Tolga Uluturk / Zuma Press / Profimedia

Raketa Falkon 9 kompanije SpejsEks, vlasništvo Ilona Maska, lansirana je jutros u orbitu. Ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) ponela je posadu misije Aksiom 3, u kojoj je i vojni pilot Alper Gezeravci, koji je ušao u istoriju i postao prvi Turčin u svemiru, piše CNN.

Nakon što je raketa Falkon 9 stigla u orbitu, od nje se odvojila kapsula Kru Dragon i nastavila put ka MSS, do koje bi trebalo da stigne u subotu ujutru.

Aksiom 3 Markus Vardt, Alper Gezeravci, Valter Viladej i Majkl Lopez-Alegrija… foto: Tayfun Coskun / AFP / Profimedia

Četvoročlanu posadu Aksioma 3 čine četiri astronauta. Vođa misije je Majkl Lopez-Alegrija, bivši astronaut NASA koji ima američko i špansko državljanstvo, a tu su i Italijan Valter Viladej

i Markus Vandt, astronaut Evropske svemirske agencije sa švedskim i norveškim državljanstvom.

- Moram da naglasimo da su svi odlično pripremljeni jer imaju iskustvo kao vojni piloti, slično kao kada sam bio u NASA – rekao je u decembru Lopez-Alegrija.

Lansiranje Foto: CHANDAN KHANNA / AFP / Profimedia

Aksiom misija je osmišljena da omogući letove do Međunarodne svemirske stanice svima koji to mogu da plate. U prethodnim misijama 2022. i 2023. u njima su bili bogati biznismeni i astronauti. Sve karte za misiju Aksiom 3 kupile su države ili svemirske agencije, a svi putnici su vojni piloti. Turska je kupila kartu Gezeravciju, ESA i Švedska nacionalna svemirska agencija Vandtu, Viladeju je kartu platilo Italijansko razno vazduhoplovstvo. Majkl Lopez Alegrija, takođe vojni pilot, deo je misije isped kompanije Aksiom.

(Telegraf Nauka/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>