• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sonda spremna za povratak na Zemlju: Nalazi se iznad Pacifika, očekuje se da sagori u atmosferi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bezbedan povratak Peregrina je prioritet, zbog čega je razvijen manevar od dva koraka, saopštila je kompanija Astrobotik

  • 0
Peregrin i Vulkan Kentaur Foto: X/@astrobotic; George Wilson / Zuma Press / Profimedia

Svemirska letelica Peregrin pozicionirana je za kontrolisani povratak na Zemlju i to iznad udaljene oblasti u južnom Pacifiku, saopštila je kompanija Astrobotik. Prva američka letelica koja je trebalo da sleti na Mesec posle više od pola veka, već prvog dana nakon lansiranja doživela je debakl – greška na pogonskom sistemu dovela je do curenja goriva i odustajanja od misije.

- Tim neprestano prati našu analizu povratka na Zemlju sa agencijom NASA, što ukazuje i naša planirana putanja i to što nema očekivanih opasnosti na njoj. Bezbedan povratak na zemlju je naš prioritet, pa je tim razvio manevar od dva koraka koji će pomeriti sletelicu i njenu projektovanu putanju – navodi se u saopštenju kompanije Astrobotik.

Prvi korak je paljenje motora, što je nemoguće zbog anomalije na pogonu.

- Zbog toga smo razvili sistem da imamo veoma kratka uključivanja motoga i testirali smo to na svih pet. Svaki puls je bio takav da ne dovede do pregrevanja motora, a bilo ih je ukupno 23. Drugi korak bio je promena visine, a curenje goriva dovelo nas je do južnog Pacifika – navedeno je u saopštenju.

Peregrin će povratak na Zemlju započeti danas u 22 sata po centralnoevropskom vremenu, a završetak se očekuje u 13 sati u petak. Očekuje se da sonda sagori u atmosferi.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>