• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najbliži svemiru – Park tamnog neba Vidojevica: Otvoren program u Prokuplju

A. I.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Opservatorija na planini Vidojevica nudi zaista izvanredne uslove za posmatranje noćnog neba sa 80 do 100 vedrih noći godišnje

  • 0
Vidojevica Foto: TANJUG/ NITRA/ Zoran Petrović/ bg

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović otvorila je u Prokuplju program „Najbliži svemiru - Park tamnog neba Vidojevica“ u Narodnom muzeju Toplice, koji je organizovalo Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Centar za promociju nauke, Astronomska opservatorija u Beogradu i Grad Prokuplje. Program obuhvata niz događaja na nekoliko lokacija, izložbu, radionice, predavanja, posete samoj stanici i astronomska posmatranja neba, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju Astronomske stanice Vidojevica.

- Ova opservatorija na planini Vidojevica nudi zaista izvanredne uslove za posmatranje noćnog neba sa 80 do 100 vedrih noći godišnje. Zato je naša ideja da pokrenemo inicijativu da se deo Vidojevice proglase Parkom tamnog neba proistekla je upravo iz toga što ovakve inicijative postoje i u Evropi, a u cilju zaštite datog lokaliteta, poboljšanja odnosa prema prirodi i odnosa prema tome da želimo da saznamo sve o svetu oko nas - rekla je Begović.

Ona je istakla da ovde postoje sjajni teleskopi, koji predstavljaju tehnologiju značajnu za region, ali i čitavu Evropu, i da smatra da sledeći korak treba da bude dalje ulaganje u još veće teleskope. navodi se u saopštenju Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

- Treba da sprečimo širenje svetlosnog zagađenja ka planini Vidojevica, što otvara nove šanse za čitav region i za pravljenje kompleksa koji će privlačiti ljude iz čitavog sveta i biti namenjen kako deci, tako i odraslima i naučnicima koji će ovde moći da rade u neposrednoj blizini ovog Parka tamnog neba - rekla je ministarka.

Begović je poručila da je važno da ovaj region promovišemo kao tačku gde možemo da se bavimo biologijom, fizikom i astronomijom, a da istovremeno kod naših najmlađih promovišemo brigu o prirodi, svemiru i okrenutost nauci čime jedino možemo izgraditi razvijenom društvo za budućnost.

- Na nama je da im napravimo centar za razvijanje njihove mašte. Verujem da smo na sjajnom putu i da će ove mlade generacije dati zaista sjajne rezultate, kojima ćemo se svi ponositi - zaključila je ministarka.

Planina Vidojevica kod Prokuplja ima najbolju lokaciju za posmatranje noćnog neba u Srbiji i zbog te svoje jedinstvenosti može postati deo svetske mreže parkova tamnog neba, a veliki broj građana svih generacija okupio se u muzeju, među kojima i veliki broj dece, navode iz ministarstva.

Na otvaranju izložbe u Narodnom muzeju Toplice, kroz panoramski prikaz Opservatorije predstavljena je Astronomska stanica Vidojevica, na osnovu koje je publika imala priliku da izbliza pogleda i upozna se sa najmoćnijim instrumentom za posmatranje neba kod nas i jednim od većih u regionu.

Kako se navodi, deo postavke upotpunjuje i karta svetlosnog zagađenja u području Vidojevice, sa namerom da građane, stanovnike okolnih naselja, kao i sve posetioce događaja podseti na stepen svetlosne nezagađenosti prostora oko AS Vidojevica i prirodne tame u neposrednoj okolini opservatorije i ukaže na neophodnost da se očuva ovaj neprocenjiv resurs, kako za dalji razvoj istraživanja, tako i za astronomski turizam.

Za ovu priliku izložene su astrofotografije načinjene teleskopom iz Astronomske stanice Vidojevica koje su snimili astronomi, profesionalci u istraživanju noćnog neba i sklopili ih u jedinstvenu kombinaciju naučnih čuda i umetničke lepote neba.

Redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu u penziji i predsednik Astronomskog društva „Alfa“ iz Niša Dragan Gajić je održao prvog dana programa predavanje „Naši zaboravljeni velikani ili kakav smo to mi narod“, dok su najmlađi sugrađani imali priliku da iskažu svoju kreativnost i radoznalost u radionici „3D razglednica iz svemira“ na kojoj su se upoznali sa Sunčevim sistemom i planetama.

U utorak i sredu 5. i 6. decembra od 12 do 15 sati biće organizovana poseta Astronomskoj stanici Vidojevica za članove Planinarskih klubova iz Prokuplja i Niša, kao i za studente Topličke akademije strukovnih studija iz Prokuplja.

U utorak 5. decembra od 15 časova za učenike gimnazije najavljeno je predavanje Dajane Bjelajac sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu na temu "Park tamnog neba”, a od 16 časova predavanje Astronomskog društva "Alfa” iz Niša na temu "Prve fotografije crnih rupa - kako videti nevidljivo” u kojem će učestvovati učenici Tehničke škole.

U sredu 6. decembra od 15 časova za učenike srednje medicinske škole biće održano predavanje astronoma Branislava Vukotića "Svemir u ogledalu“, a od 16 časova društvo "Alfa” zajedno sa Milanom Miloševićem sa Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu održaće radionicu "Naša zvezda-Sunce” ovog puta namenjeno učenicima Poljoprivredne škole.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>