• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Usnimljen „ogromni“ arhipelag Sunčevih pega: Solarne baklje mogle bi uskoro izbombardovati Zemlju

O. N.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ogromna oblast Sunca koja obuhvata barem šest grupa solarnih pega pojavila se na površini naše zvezde

  • 2
Sunce Foto: Prinstcreen Youtube VideoFromSpace

Astronomi su, posmatrajući Sunce, otkrili jednu od najvećih i najgušćih oblasti sunčevih pega u poslednjih deset godina, odakle se oslobađa niz solarnih oluja koje potresaju površinu naše zvezde. Pojava pega i njihova aktivnost će prirediti nekoliko zanimljivih nedelja na Zemlji kada se naša planeta bude našla na njihovoj liniji paljbe, piše Live sience.

Prva grupa pega, pod stručnim nazivom AR3490, 18. novembra pojavila se na vidljivoj strani Sunca, a neposredno za njom se pojavila i druga grupa AR3491. Naučnici su znali da će se grupe pega pojaviti s obzirom da se helioseizmička aktivnost stalno prati i da su primećena podrhtavanja ili talasi na sunčevoj površini. Zvaničnici Spaceweather.com su izjavili da je oblast pega toliko velika da utiče na vibriranje celog Sunca.

Dve glavne grupe su se od pojave razišle i formirale nove tamne oblasti, AR3492, AR3495, AR3496 i AR3497, koji su formirali ogromni „arhipelag“ sunčevih pega na površini zvezde. Sve u svemu, ukupni prečnik ove grupe pega je nekih 200 hiljada kilometara, što je više od petnaest puta veće od prečnika Zemlje. Prema Spaceweather.com, u prethodnih nekoliko dana pege su već oslobodile barem 16 solarnih baklji C i M klase, odnosno druge i treće najjače klase baklji. Stručnjaci upozoravajuda bi moglo biti daleko više ovakvih pojava u narednih nekoliko nedelja uz moguću pojavu najsnažnijih baklji X klase.

Takođe, ove solarne baklje mogu izazvati koronalne izbačaje masa (CME), odnosno velike eksplozivne događaje na Suncu kojima se plazma sa površine zvezde uz jednopolno magnetno polje i naelektrisane čestice izbacuje iz sunčeve korone u heliosferu. Ovi događaji, iako ne utiču direktno na živi svet na Zemlji, mogu prilikom „udara“ u nju izazvati geomagnetske oluje što izaziva prekide u radio komunikaciji, satelitskoj i drugoj tehnici, a takođe povećavaju učestalost aurora borealis i australis.

Astronomi su takođe primetili nekoliko velikih petlji plazme koje prominiraju sa površine i prate linije elektromagnetnog polja Sunca. Najveće su bile visine i do 64 hiljade kilometara iznad sunčeve površine. One su se mogle odvojiti od Sunca i izbaciti se u svemir ostavljajući za sobom vatrene ožiljke na površini. Ovakav događaj se odigrao 31. oktobra ove godine.

U prethodnih nekoliko dana su se pojavile još tri grupe pega na južnoj hemisferi Sunca. Ovaj tempo pojavljivanja pega nam govori da se Sunce bliži svom maksimumu, završetku jedanaestogodišnjeg ciklusa aktivnosti čiji najača aktivnost je predviđena za januar sledeće godine. U tom periodu pojava pega je učestalija uz povećanje njihove veličine zahvaljujući preplitanju sunčevih magnetnih polja.

Meterolog i fotograf aurora Kris Viklund je objavio na X (bivšem Twitteru) da su najnovije pege najveće koje je on ikada video i da će predstojeće nedelje biti veoma zanimljive kako za astronome tako i za „lovce“ aurora.

(Telegraf Nauka / Live sience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    4. decembar 2023. | 08:04

    OCEKUJU NAS ZEMLJOTRESI I RATOVI -TEKTONSKE PROMENE U SVETU -DRUSTVU !!!

  • 'Wuk

    4. decembar 2023. | 16:48

    Gospodine O.N. Jel' stvarno "usnimljen" i da li ce nas "izbombardovati" ;P :P Hehe

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>