• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neverovatna šansa za „svemirsku poruku u boci“! Pošaljite ime do Jupiterovog meseca Evrope

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svaka linija teksta na silikonskom čipu zakačenom za spoljašnji deo letelice "Europa Clipper" biće tanja od hiljaditog dela ljudske kose

  • 0
Evropa, Jupiter, život Jupiterov satelit Evropa... Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS via C / Zuma Press / Profimedia

Šest nedelja je ostalo da svako ko to želi doda svoje ime na mikročip koji će odleteti do Jupiterovog meseca Evrope, objavila je NASA na svom sajtu. Šansa da se nečije ime pošalje daleko u svemir, iza Marsa i skroz do Jupitera, dodaju, ne pojavljuje se često, a ova „svemirska poruka u boci“ biće lansirana letelicom „Europa Clipper“ u oktobru 2024.

Kampanja nazvana „Poruka u boci“ biće zatvorena u 11.59 sati po istočnoameričkom vremenu 31. decembra 2023. „Europa Clipper“ leteće 2,6 milijardi kilometara do Evrope ispod čijeg ledenog pokrivača se kriju ogromni okeani i možda postoje uslovi za postoanje života.

Do sada je predato 700.000 imena, a jedno od njih je i ime portala Telegraf Nauka. Kada sva imena budu prikupljena, tehničari u Laboratoriji za mikrouređaje NASA urezaće ih na silikonski mikročip. Svaka linija teksta biće tanja od hiljaditog dela ljudske kose.

Telegraf Nauka Evo kako izgleda svemirska poruka u boci... Foto: NASA

Čip će zatim biti prikačen za metalnu pločicu na kojoj je urgavirana originalna pesma „Pohvala misteriji: Pesma za Evropu“, koju je napisala Ejda Limon, trenutni pesnik laureat Kongresne biblioteke SAD, u čast ove misije. Pesma i imena nalaziće se na spoljnom delu svemirske letelice i predstavljaće svojevrsnu poruku u boci.

NASA već ima dugu tradiciju slanja poruka svemirskim letelicama koje ispituju Sunčev sistem, ali lete i van njega. Cilj je da se ljudi inspirišu na način na koji je to urađeno 1977. kada su u svemir poslate letelice Vojadžer 1 i Vojadžer 2 sa takozvanom Zlatnom pločom na kojoj su slike, pesme i poruke na 59 jezika upućene nekome u dalekom svemiru. Na tim letelicama nalazila se i poruka na srpskohrvatskom jeziku koju je izgovorio Milan Smiljanić i ona glasi: „Želimo vam sve najlepše sa naše planete“.

Čitanje i slušanje pesme Ejda Limon, kao i upisivanje sopstvenog imena može se obaviti na sajtu NASA posvećenom „poruci u boci“.

(Telegraf Nauka/NASA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>