• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je zabranjeno na Međunarodnoj svemirskoj stanici: Kineski astronaut snimio kako sveća gori u orbiti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posada Tjangonga pokazala jednostavne eksperimente u okviru časa iz svemira

  • 2
Tjangong Neočekivan eksperiment na svemirskoj stanici Tjangong. Printskrin: YouTube/Nasa World

Kineski astronauti Gui Hajčao i Džu Janžu zapalili su sveću na svemirskoj stanici Tjangong kako bi demonstrirali ponašanje plamena u mikrogravitaciji.

To su uradili u prenosu uživo za kineske medije, a u okviru održavanja časa iz orbite, četvrtog u okviru programa „Tjangong učionica“. Plamen sveće, koji je pomoću šibice zapalio Gui, imao je skoro sferičan oblik, a ne uobičajen oblik suze kakav poznajemo na Zermlji, piše Space.com.

Kada se sveća zapali na Zemlji, plamen pravi specifičan oblik jer se vrući vazduh diže, a hladni spušta. Ova pravila su gotovo nepostojeća u mikrogravitaciji, u Zemljinoj orbiti. Zbog taoga je oblik isti u svim stranam.

Astronauti ili tajkonauti, što je termin koji Kina koristi za svoje svemirske putnike, održali su čas za pet škola u Kini. Do sada su demonstrirali različite eksperimente.

Zanimljivo je, piše Space.com, što bi paljenje sveće u Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) bilo zabranjeno jer postoji stroga kontrola kada je reč o zapaljivim materijalima i otvorenom plamenu. Ta pravila uvedena su nakon požara na ruskoj svemirskoj stanici Mir 1997. i važe i na MSS, lansiranoj godinu dana kasnije.

Kineski svemirski program sa ljudskom posadom CMSP Shenzhou 16 Tiangong space station Foto: Profimedia/Xinhua News/Liu Fang

Tjangong je kineska svemirska stanica koja je lansirana u svemir 2021. U orbiti je već 884 dana, a u njoj se nalazi posada već 753 dana. Za to vreme na svemirskoj stanici je bilo pet ekspedicija, a trenutna posada je stigla 30. maja ove godine i planirano je da ostane do novembra.

(Telegraf Nauka/Space.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    2. oktobar 2023. | 16:45

    Znaci dokle su dogurali Kinezi da pale svecu u dalekom kosmosu pa da li je moguće da su i to uspeli stvarno svaka čast mi smo zatečeni od uspeha .................

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>