• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

To je neverovatan i složen kosmički ples: Otkrivena prva egzoplaneta u četvorostrukom sistemu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Astronomi snimili stelarni sistem sa 2 zvezde i po jednim manjim telom koje kruži oko svake od njih

  • 0

Masivna planeta oko 15 puta veća od Jupitera direktno je uslikana čime je otkriven kompleksan kosmički ples u kome učestvuju 4 nebeska tela. Egzoplaneta je otkrivena u zvezdanom sistemu nazvanom HIP 81208, a opisana u studiji objavljenoj u žurnalu Astronomy & Astrophysics, prenosi Cosmos.

Četvorostruki sistem, 	HIP 81208 Sistem HIP 81208... Foto: ESO / Antoine Chomez et al.

Sistem HIP 81208 poznat je astronomima odavno, a udaljen je od Zemlje 477 svetlosnih godina. U centru sistema je plavičasto bela zvezda HIP 81208 A, koja je skoro 3 puta veća od Sunca. Oko zvezde kruže još dva tela – crveni patuljak HIP 81208 C oko 8 puta manji od Sunca i smeđi patuljak HIP 81208 B manji od Sunca 15 puta.

Ipak, sve dok Evropska južna opservatorija (ESO) u Čileu nije napravila sliku sistema astronomi nisu primetili i četvrto telo u sistemu – planetu koja kruži oko crvenog patuljka. Ovaj gasni džin HIP 81208 Cb je malo veći od najveće planete u našem solarnom planetu, Jupitera, ali mu je težina 14,8 puta veća.

HIP 81208 je jedinstveni stelarni sistem koji je opisan kao hijerarhijski četvorostruki sistem, sa dve zvezde i dva manja tela koje kruže oko svake od njih.

Masa novootkrivene planete čini da se ona nalazi na granici između planete i smeđeg patuljka, takozvane neuspešne zvezde premale da pokrene proces spajanja vodonika u helijum.

HIP 81208 je prvi hijerarhijski četvorostruki sistem koji je direktno uslikan. Astronomi veruju da će im proučavanje ovog kvarteta omogućiti da shvate više o formiranju i razvijanju kompleksnih sistema.

(Telegraf Nauka/Cosmos)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>