• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pet asteroida proleće tik kraj Zemlje! Evo šta NASA kaže o tome da li su opasni

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pored naše planete od danas do 12. septembra proći će pet nebeskih tela, od kojih najveće ima prečnik od 24 metra

  • 0
Zemlja, asteroid Foto: Pixabay

Pet asteroida, od kojih je jedan velik kao kuća, a dva kao prosečan avion, proleteće kraj Zemlje od danas do 12. septembra, najavila je američka svemirska agencija NASA, a prenosi CBS News.

Asteroid veličine kuće, nazvan JA5, prvi će se približiti našoj planeti, on će danas proleteti na rastojanju od 5,1 milion kilometara od Zemlje. Prema podacima NASA, ima prečnik od 17,9 metara, a prvi put je primećen 2021.

Dva asteroida proleteće kraj Zemlje 8. septembra. Jedan nazvan QC5 upoređuju po veličini sa avionom i ima prečnik od 24 metra, dok je drugi veličine autobusa – ima prečnik od 7,9 metara. Prvi će proleteti kraj Zemlje na rastojanju od 4 miliona kilometara, a drugi na 5,6 miliona kilometara.

Drugi asteroid za koji kažu da je veličine aviona nazvan je QF6 i otkriven je 2023. Njegov prečnik je 20 metara i proći će kraj naše planete 10. septembra na rastojanju od 2,66 miliona kilometara.

Poslednji od ove grupe asteroida je veličine autobusa i proleteće kraj Zemlje 12. septembra na rastojanju od 4,2 miliona kilometara. Njegov prečnik je 7,6 metara, otkriven je 2020. i nazvan RT2.

Ne očekuje se da bilo koji od ovih asteroida predstavlja pretnju, ali se smatraju „potencijalno opasnim“ jer proleću kraj naše planete na rastojanju manjem od 7,4 miliona kilometara, ali nijedan od njih nema prečnik veći od 149 metara, što bi moglo da predstavlja neku vrstu opasnosti.

(Telegraf Nauka/CBS News/JPL NASA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>