• 22
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Istorijski poduhvat! Indija osvojila južni pol Meseca, modul Vikram se uspešno spustio na lunarnu površinu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Misija Čandrajan-3 je drugi pokušaj najmnogoljudnije zemlje sveta da spusti letelicu na lunarnu površinu

  • 22

Indija je izvela pravi istorijski podvig – uspešno je spustila modul Vikram blizu južnog pola Meseca. Najmnogoljudnija država sveta postala je prva zemlja koja je osvojila najjužniju tačku Zemljinog satelita, a tek četvrta, posle SAD, Rusije (SSSR) i Kine, koja je spustila letelicu na Mesec.

Uživo:

16:26 - "Čestitam ISRO na uspešnom sletanju na južni pol Meseca", poručio je Bil Nelson, administrator američke agencije NASA. "Čestitke Indiji što je postala četvrta zemlja koja je spustila letelicu na Mesec. Drago nam je što smo vaši partneri u ovoj misiji."

Direktor Evropske svemirske agencije Jozef Ašbaher takođe je čestitao indijskim kolegama. "Neverovatno! Čestitke ISRO, misiji Čandrajan-3 i svim ljudima Indije. Kakav način da se demonstrira nova tehnologija i postigne prvo sletanje Indije na neko nebesko telo. Impresioniran sam. Učimo veliku lekciju", poručio je on.

16:03 - Indijska predsednica Drupadi Murmu nazvala je sletanje indijske letelice na Mesec važnim događajem. 

"Naši naučnici ne samo da su ušli u istoriju, nego su promenili i ideju geografije. Ovo je događaj koji se dešava jedno u životu. Čestitam ISRO i svima uključenim u misiju i želim svima još veće poduhvate. Uspeh misije Čandrajan-3 je, verujem, istovremeno i veliki uspeh za celo čovečanstvo", poručila je ona.

15:40 - Širom Indije ljudi su izašli na ulice da proslave osvajanje južnog pola Meseca. 

Indija, Mesec Slavlje u Indiji Foto: R. Satish BABU / AFP / Profimedia

15:23 - Šef Indijske svemirske istraživačke organizacije (ISRO) Šridhara Paniker Somanat obratio se prisutnima u komandi misije u Bangaloru.

"Želim da zahvalim premijeru Modiju za bezgraničnu podršku i veru u rad svemirske agencije. Takođe, želim da zahvalim svakoj osobi koja se molila da misija bude uspešna. Ovo nije proizvod samo našeg rada, već rada generacije naučnika ISRO", poručio je on.

15:05 - "Izvanredno je i neverovatno videti kako se jedna zajednica ujedinjuje da napravi ovakav poduhvat", rekla je za BBC Megi Lju, istraživač Univerziteta u Notingemu i nekada članica Evropske svemirske agencije.

"Sletanje na ovaj deo Meseca je veoma teško. Najteži deo sada je završen. Kada je sletao, bila sam zabrinuta, bilo je veoma uzbudljivo. Za nekoliko sati i rover će izaći na lunarnu površinu", poručila je ona.

15:00 - Malo je ludo kada se shvati da je budžet misije Čandrajan-3 bio 75 miliona dolara, manje nego što je bio budžet filma "Međuzvezdani". Dobro za Indiju, poručio je milijarder Ilon Mask.

14:55 - "Osećam neverovatno zadovoljstvo nakon sletanja. Hvala svima koji su radili na tome da Indija postane prva zemlja koja je spustila letelicu blizu južnog pola Meseca", poručio je P Viramutuvel, projektni direktor misije Čandrajan-3.

14:50 - Nakon sletanja modula Vikram na Mesec, on će sačekati nekoliko sati da se lunarna prašina slegne. Nakon toga, otvoriće se panel na jednoj strani i iz modula će izaći rover Pragajan.

Rover će obići kratere i proučiti stene na Mesecu kako bi prikupio važne podatke i poslao ih na Zemlju. Modul i rover imaju pet naučnih instrumenata koji će pokušati da otkriju više o fizičkim karakteristikama površine ovog dela Meseca, atmosfere i tektonskih aktivnosti.

14:44 - Čandrajan-3 misija na Tviteru je poručila: "Indijo, stigla sam do moje destinacije, kao i ti! Čandrajan-3 uspešno je sleteo na Mesec! Čestitamo!" 

14:41 - "Indija je sada na Mesecu", poručio je Narendra Modi, premijer Indije.

"Ovo je uspeh celog čovečanstva, uključujući i one koje su deo Globalnog juga. Svi sada mogu da streme ka Mesecu. Jedna Zemlja, jedna porodica, jedna budućnost čuje se širom sveta."

14:35 - Atmosfera u kontrolnoj sobi misije Čanrajan-3 u Bangaloru je neverovatna, svi se raduju, aplaudiraju, a neki i pevaju. Prisutnima je odmah čestitao i premijer Indije Narendra Modi. 

14:34 - Letelica Vikram uspešno se spustila na lunarnu površinu, u oblast blizu južnog pola Meseca, saopštila je komanda.

14:32 - Vikram je na visini od svega 60 metara, svi indikatori da će sletanje biti uspešno su dobri, kažu u misiji.

14:30 - Počela poslednja, vertikalna faza spuštanja letelice na površinu Meseca. Nalazi se na visini od 300 metara iznad površine. 

Indija, Mesec Komanda misije u Bangaloru Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

14:29 - Vikram je na visini manjoj od 2 kilometra i sve je bliže lunarnoj površini. Komanda misije u Bangaloru više ne može da interveniše jer je spuštanje potpuno automatizovano. 

14:27 - Sletanje uživo iz Johanesburga prati i premijer Indije Narendra Modi.

14:24 - Započeo je najteži deo spuštanja, faza koju stručnjaci nazivaju "15 minuta terora". Do lunarne površine ostalo je oko 8 kilometara.

14:21 - Letelica je na pola puta, a tim ISRO saopštio je da je spuštanje izvanredno. Svaki parametar se posmatra, do sletanja je ostalo još oko 19 kilometara.

14:19 - Procedura trenutno ide po planu, saopštila je komanda u Bangaloru. Brzina modula se konstantno spušta, do sletanja je ostalo još oko 29 kilometara.

14:15 - Završna faza sletanja je počela, objavljeno je iz komande. Proglas je pratio glasan aplauz prisutnih.

14:11 - Naučnici u komandi misije u Bangaloru prate sve podatke koje dobijaju od letelice, situacija u sali je napeta, prenosi BBC.

14:05 - Južnoafrički predsednik Siril Ramafoza čestitao je indijskom premijeru Narendri Modiju pred pokušaj spuštanja letelice na Mesec.

Dvojica lidera trenutno su na samitu zemalja BRIKS u Johanesburgu. "Ovo je za nas, za BRIKS porodicu, važna prilika i radujemo se sa vama", poručio je Ramafoza.

13:58 - Širom Indije narod je uzbuđen zbog značajne misije Indijske svemirske istraživačke organizcije (ISRO), javlja BBC.

U školama u Mumbaju deca su napravila crteže letelice Čandrajan-3 i iz školskih dvorišta i sa ulica pružaju podršku misiji čija je kontrola u Bangaloru.

13:50 - U sedištu misije Čandrajan-3 počelo je odbrojavanje do poslednje faze sletanja Vikrama na Mesec. 

Misija Čandrajan-3, koja ima lunarni orbiter, modul za sletanje Vikram i rover, išla je po planu. Letelica je lansirana u Zemljinu orbitu 14. jula, a onda je 5. avgusta uspešno ušla u orbitu Meseca. Modul Vikram se 17. avgusta odvojio od letelice i time započeo lagano spuštanje.

Indiji je ovo bio drugi pokušaj spuštanja modula na Mesec. Prvi, tokom misije Čandrajan-2, 2019. godine nije uspeo. Šef Indijske svemirske istraživačke organizacije (ISRO) Šridhara Paniker Somanat rekao je da su pažljivo proučavali podatke neuspešnog sletanja i izveli simulacije tokom kojih su rešili sve probleme.

Indija, Mesec, Podrška sa Zemlje za misiju Čandrajan-3 Foto: Indranil MUKHERJEE / AFP / Profimedia

Čandrajan-3 je težak 3.900 kilograma i njegova proizvodnja koštala je 75 miliona dolara, a ciljevi misije su meko sletanje modula. Modul za sletanje je nazvan Vikram po osnivaču ISRO, težak je 1.500 kilograma i u sebi ima rover Pragajan, što znači mudrost na sanksritskom, težak 26 kilograma.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vare

    23. avgust 2023. | 14:30

    Pa zar nisu Ameri sleteli na mesec 1969 godine?hahahahah to je jedna od vecih prevara u istoriji čovečanstva.

  • Miki

    23. avgust 2023. | 14:46

    Amerikanci sleteli u studijo za snimanje filmova

  • abrakadabra

    23. avgust 2023. | 15:14

    bolje da su nahranili sirotinju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>