• 16

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zastrašujuće: Asteroid veličine solitera od 20 spratova proleteo je tik kraj Zemlje i niko ga nije video

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svemirska stena prečnika oko 60 metara nije detektovana najsavremenijim instrumentima jer je doletela iz pravca Sunca

  • 16
Asteroid, Zemlja Foto: Shutterstock

Asteroid veličine solitera od 20 spratova proleteo je zastrašujuće blizu pored Zemlje, na pola puta između naše planete i Meseca, a astronomi su ga primetili tek dva dana kasnije, saopštila je NASA, a prenosi LiveScience.

Nazvan 2023 NT1, asteroid prečnika oko 60 metara proleteo je kraj naše planete 13. jula i to brzinom od 86.000 kilometara na sat. Međutim, on je doleteo iz pravca Sunca i nijedan teleskop nije mogao da ga snimi dok nije prošao. Astronomi su shvatili kolika stena je proletela pored Zemlje tek kada ga je 15. jula snimio teleskop ATLAS iz Južne Afrike. Nakon toga primetili su ga i drugi teleskopi, saopštio je Centar za male planete Međunarodne unije astronoma.

Iako je velik, asteroid 2023 NT1 nije dovoljne veličine da bi bio smatran potencijalno opasnim objektom, a posle kalkulacija njegovog kretanja, astronomi kažu da, ipak, ne postoji rizik od udara. Prema proračunima, Zemlja je bezbedna kada je reč o opasnim asteroidima, onim koji mogu da zbrišu civilizacije, narednih 1.000 godina.

Ipak, opasnost je to što se zna da je Sunce svojevrsni mrtvi ugao u potrazi za asteroidima koji proleću kraj naše planete. Asteroid prečnika 18 metara 2013. godine imao je sličnu putanju, ali je pao kraj Čeljabinska u Rusiji. Eksplozija koju je izazvao oštetila je mnoge zgrade u okolini i povredila oko 1.500 ljudi.

Dok naučnici detaljno osmatraju više od 31.000 asteroida, svesni su mrtvog ugla. Da bi se izborili sa tom pretnjom, stručnjaci Evropske svemirske agencije rade na pripremi misije NEOMIR - u orbitu će biti poslat satelit koji će se nalaziti između Zemlje i Sunca i tražiti opasne asteroide.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>