• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kanibalistička koronalna eksplozija pogodiće danas Zemlju! Udar pokreće geomagnetne oluje i prekida radio-veze

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ogroman oblak magnetizovane plazme i solarne radijacije najverovatnije će udariti u našu planetu i pokrenuti geomagnetne oluje klase G1 ili G2

  • 0
Sunce, Solarna oluja Foto: Pixabay

„Kanibalistička“ koronalna eksplozija, do koje je dovelo više solarnih oluja, uključujući i iznenadnu „mračnu erupciju“, juri ka Zemlji i mogla bi da pokrene jaku geomagnetnu oluju kada danas pogodi našu planeti, piše LiveScience.

Koronalne eksplozije, koje se nazivaju i koronalni izbačaji mase, brzi su oblaci magnetizovane plazme i solarne radijacije koji se povremeno izbacuju u svemir. Ako pogode Zemlju, one izazivaju poremećaje u magnetnom polju, pa samim tim može doći do prekida u radio-vezama. Takozvane kanibalističke koronalne eksplozije nastaju kada prvi koronalnu eksploziju prati druga, brža, koja proguta prvi oblak i stvori ogroman oblak plazme.

Do koronalne eksplozije uz „mračnu erupciju“, Sunčevu baklju koja ima neobično hladnu plazmu, došlo je na solarnoj pegi AR3370, javio je Spaceweather.com. Dan kasnije, došlo je do druge, brže koronalne eksplozije na solarnoj pegi AR3363. Simulacija Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA) pokazala je da će druga oluja stići prvu i formirati „kanibalistički oblak“, koji će najverovatnije pogoditi Zemlju 18. jula. Obe koronalne eksplozije izazvale su solarne baklje klase C. One su same previše slabe da bi pokrenule geomagnetne oluje na Zemlji, ali njihova kombinovana snaga verovatno će pokrenuti geomagnetne oluje klase G1 ili G2.

Kanibalističke koronalne eksplozije su retke, ali ih je bilo nekoliko poslednjih godina. U novembru 2021. jedna takva je udarila u Zemlju i pokrenula geomagnetne oluje. Dve slične su pogodile našu planetu i 2022, prvo u martu, pa u avgustu.

Kanibalističke koronalne eksplozije su češće tokom solarnog maksimuma, vrhunca solarne aktivnosti u ciklusu od 11 godina. Tokom tog perioda broj Sunčevih pega i solarnih baklji se drastično povećava, a magnetno polje naše najbliže zvezde postaje nestabilno. Naučnici su pretpostavili da će sledeći solarni maksimum biti 2025, ali nova istraživanja pokazuju da bi do njega moglo doći ranije i da će biti jači nego što se očekivalo. Neobični fenomeni poput kanibalističkih koronalnih eksplozija pokazuju da se solarni maksimum približava.

Broj Sunčevih pega danas je 149, navodi Spaceweather.com. Kako ovaj portal naglašava, geomagnetne oluje klase G1 moguće su danas i sutra, ali bi one mogle da ojačaju do klase G3 20. jula, kada do nas stigne još jača koronalna eksplozija.

(Telegraf Nauka/LiveScience/Spaceweather.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>