• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslednji let Arijane 5! Evropska raketa u orbitu odnela dva satelita i otišla u istoriju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Moćna raketa Evropske svemirske agencije lansirana je iz Francuske Gvajane i u svemir je ponela dva satelita - „Hajnrih Herc“ nemačke vlade i „Sirakuze 4B“ francuskog ministarstva odbrane

  • 0
FOTO: Arianespace/ArianeGroup

Moćna raketa „Arijana 5“ Evropske svemirske agencije lansirana je iz Francuske Gvajane na svoj poslednji let u svemir. Tamo je, u noći između srede i četvrtka, ponela dva satelita: „Hajnrih Herc“ nemačke vlade i „Sirakuze 4B“ francuskog ministarstva odbrane, saopštio je program Arianespace.

- Ovo je 117. i poslednja misija „Arijane 5“ i ona je simbolična na više načina. „Arijana 5“ upravo je odnela u orbitu dva telekomunikaciona satelita, „Sirakuze 4B“ i „Hajnrih Herc“, za Francusku i Nemačku, prva dva saradnika programa „Arijana“. Ova misija je značajna i zbog mogućnosti letelice da lansira po dva satelita, što je jedan od glavnih razloga njenog uspeha. Ona je u orbitu Zemlje odnela 197 od ukupno postojećih 239 satelita. Tokom svoje karijere, „Arijana 5“ obavila je zadatke za 65 institucija i kompanija iz 30 zemalja. Uspesi „Arijane 5“ pokazuju da će i „Arijana 6“ imati dobru karijeru – rekao je Stefan Israel, glavni izvršni direktor programa Arianespace, navodi se u saopštenju.

Ovo lansiranje je, dodaju, kraj izuzetne karijere motora tipa HM7, koji je korišćen još od „Arijane 1“ . On je bio zadužen za 228 lansiranja i nijednom nije zakazao, ali će na „Arijani 6“ biti korišćen tip motora „vinci“.

- „Arijana 5“ sada zauzima svoje zasluženo mesto u globalnoj svemirskoj istoriji. Ova poslednja uspešna misija još jednom demonstrira superiornu pouzdanost evropskih učesnika. Delim zadovoljstvo sa svim zaposlenima u ArianeGroup, Arianespace, Francuskoj svemirskoj agenciji i Evropskoj svemirskoj agenciji. Zajedno sada imamo novi izazova, a to je „Arijana 6“. Ona će movi da igra ulogu u obezbeđivanju nezavisnog, održivog pristupa svemiru za Evropu – rekao je Martin Sion, glavni izvršni direktor ArianeGroup.

Poslednje lansiranje „Arijane 5“ prvobitno je bilo zakazano za 16. jun, ali je nekoliko dana ranije odloženo zbog problema sa raketama. Lansiranje je zatim planirano za 4. jul, ali se, zbog lošeg vremena, dogodilo dan kasnije.

(Telegraf Nauka/Space.com)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>