• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusija se sprema za magnetnu oluju: Eksplozija na Suncu uzdrmaće magnetosferu Zemlje

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Magnetosfera bi trebalo, dodaju, trebalo da se smiri do subote uveče

  • 0
Geomagnetna oluja Foto: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Profimedia

U ruskom gradu Krasnodaru spremaju se za magnetnu oluju. Očekuje se da će ona sutra ujutru, 4. oktobra, dostići snagu klase G3, a da će u noći između petka i subote biti još snažnija, javio je sajt 93.ru.

Magnetosfera bi trebalo, dodaju, trebalo da se smiri do subote uveče. Magnetnu oluju izazvala je moćna sunčeva baklja klase x7.1, koja se pojavila 2. oktobra. To je druga najjača Sunčeva baklja od početka godine.

Tokom geomagnetne oluje u maju stanovnici Krasnodara, ali i mnogih drugih delova Rusije, mogli su da vide fenomen nalik polarnoj svetlosti – nebo u različitim bojama, javio je sajt.

- U nedelju će geomagnetno polje i dalje imati blage poremećaje, ali neće to više biti magnetne oluje. Tek početkom nedelje magnetosfera će ponovo biti potpuno mirna – rekao je za 93.ru Mihail Leus, specijalista centra Fobos.

Magnetna oluja, naravno, neće pogoditi samo Rusiju, već veliki deo planete.

- Koronalna eksplozija dogodila se na moćnoj solarnog baklji klase X7.1. Prema modelu Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA) predviđa da će sutra pogoditi Zemlju i izazvati geomagnetnu oluju klase G3. Koronalna eksplozija nije bila mnogo jaka i u normalnim okolnostima ne bi izazvala jaku oluju. Međutim, u ovo doba godine čak i slabe koronalne eksplozije mogu da izazovu jake geomagnetne oluje zbog jesenjeg Rasel-Mekferonovog efekta – objavio je sajt SpaceWeather.com.

(Telegraf Nauka / 93.ru / SpaceWeather.com)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>