• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ostrvske države ugrožene: Nivo Tihog okeana raste brže od globalnog proseka

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nivo vode raste jer visoke temperature izazvane kontinuiranim sagorevanjem fosilnih goriva tope ledeni pokrivač, pokazuje izveštaj Svetske meteorološke organizacije

  • 1
Bora Bora Foto: Shutterstock / Frederick Millett

Porast nivoa Tihog okeana premašuje globalni prosek, što ugrožava pojedine ostrvske države, pokazuje izveštaj Svetske meteorološke organizacije (SMO).

U izveštaju je navedeno da nivo vode raste jer visoke temperature izazvane kontinuiranim sagorevanjem fosilnih goriva tope ledeni pokrivač, prenosi Rojters.

- Ljudske aktivnosti su oslabile kapacitet okeana da nas održi i zaštiti i podizanjem nivoa okean postaje rastuća pretnja - izjavila je generalna sekretarka SMO Selest Saulo.

Porast nivoa okena već je doveo do povećanja učestalosti poplava, koje su posebno česte na ostrvima kao što su Kukova ostrva i Francuska Polinezija.

Oko 34 prirodne nepogode poput oluje i poplava prijavljene su u pacifičkom regionu 2023. godine, što je rezultiralo sa više od 200 smrtnih slučajeva, navodi se u izveštaju SMO i dodaje da samo trećina malih ostrvskih država ima sisteme ranog upozorenja. Saulo je navela da je uticaj porasta nivoa vode na pacifička ostrva nesrazmerno visok, jer je njihova prosečna nadmorska visina samo metar ili dva iznad nivoa mora.

Ministar spoljnih poslova Tuvalua, države u Okeaniji, je 2021. godine održao govor na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija dok je stajao do kolena u morskoj vodi, kako bi podigao svest o opasnostima klimatskih promena.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Питање је сад

    27. avgust 2024. | 10:18

    Да ли је људски род заслужио Нојев брод?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>